Gisteren, 3 januari is de Bitcoin 10 jaar geworden. Op 3 januari 2009 19:15:05 Nederlandse tijd werd namelijk het eerste blok van de Bitcoinblockchain gemined door Sathosi Nakamoto – de nog altijd mysterieuze bedenker van de Bitcoin. Oftewel, het genesis block.

In het genesis block was de boodschap “The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks” opgenomen. Dit verwijst naar de financiële crisis en de banken die moesten worden gered door de overheid.

Het genesis block dient als het ware als het fundament van de blockchain. Het is het eerste blok van de ketting. Daarom zitten alle protocollen en regels van de blockchain geprogrammeerd in het genesis block.

Op 31 oktober van 2018 was er ook al een mijlpaal voor de Bitcoin. Dat was namelijk omdat het white paper 10 jaar bestond. Dat was het theoretische fundament voor de eerste en grootste cryptomunt ter wereld.

127 miljoen procent rendement in 10 jaar

Het genesis block bracht Sathosi Nakamoto 50 bitcoins op. Hoeveel deze op het moment van minen waard waren, valt niet te zeggen. Op het moment van schrijven zijn deze 50 bitcoins zo’n 190.000 dollar waard.

De bitcoins van Nakamoto zijn nog altijd opgeslagen in zijn wallet. Ze zijn overigens nooit gebruikt. Nakamoto verliet in april van 2011 het Bitcoinproject.

De eerste prijs van een bitcoin noteert op 17 maart 2010 op het nu niet meer bestaande handelsplatform bitcoinmarket.com. De eerste prijs was 0,003 dollar. Had men die dag geïnvesteerd, dan had men ruim 127 miljoen procent rendement gemaakt.

Dat maakt de Bitcoin misschien wel de beste investering van het afgelopen decennium.

10 jaar later een wereldwijd fenomeen

10 jaar later is de Bitcoin uitgegroeid naar een wereldwijd fenomeen. Zelfs banken hebben interesse in bitcoins en andere cryptomunten.

Daarnaast heeft de Bitcoin de blockchaintechnologie voortgebracht. Waar mensen nog sceptisch kunnen zijn op cryptomunten, is men vaak wel positief over de blockchaintechnologie.

Bron: Cointelegraph

Foto: iStock

Reacties