De Chinese overheid wil het minen van bitcoins verbieden. Dat blijkt uit een recent document van de National Development and Reform Commission (NDRC). Volgens Reuters is het een teken van toenemende druk van China op de cryptoindustrie.

De NDRC stelde een lijst samen van industriële activiteiten die het wil elimineren of juist wil aanmoedigen. De lijst verscheen voor het eerst in 2011.

Totaal staan er 450 activiteiten op de lijst die uitgeroeid moeten worden, omdat ze niet in lijn met het huidige beleid van China. Dat kan zijn omdat de industriële activiteiten niet veilig, verkwisting van energie of te schadelijk voor het milieu zijn.

Mining onmiddellijk geëlimineerd

Hoe China cryptomining gaat verbieden is niet duidelijk. Zo is er geen uitgewerkt plan te bekennen in het document. Volgens het document betekent dat de activiteiten daarom onmiddellijk geëlimineerd worden.

Nou gaat dat niet vanaf vandaag in werking, want het publiek in China heeft tot 7 mei om op het document te reageren. Stel iedereen in China wil Bitcoin mining juist behouden, dan zou het van de lijst gehaald kunnen worden.

Maar die kans is klein. De krant Securities Times, door de staat gereguleerd, stelde dat de de lijst de visie van de Chinese overheid weerspiegelt:

Het geeft duidelijk de houding van het land weer tot het industriebeleid, dus ook tot de cryptoindustrie.

China’s vijandige cryptobeleid

Het is overigens niet de eerste keer dat China cryptomunten, in het bijzonder Bitcoin, aan wil pakken. Zo verbood China eind 2017 Initial Coin Offerings (ICO’s). Ook sloot China lokale handelsplatformen voor cyrptomunten.

He huidige beleid zal cryptominers waarschijnlijk uit China verdrijven. Veel miners zitten juist in China, omdat de elektriciteit kosten relatief laag zijn.

Bron: Reuters

Foto: iStock

Reacties