Coinbase – een van de grootste cryptohandelsplatformen ter wereld – heeft begin deze week laten weten dat het geen transacties van de cryptomunt Ethereum Classic (ETC) – een afsplitsing van Ethereum – toelaat. De reden daarvoor zijn problemen op de blockchain van Ethereum Classic.

Coinbase vermoedt namelijk dat Ethereum Classic het slachtoffer is van een ‘51% attack’. Dat is een doemscenario voor iedere publieke blockchain.

Een 51% attack is namelijk een scenario waar één partij meer dan de helft van de beslissingsmacht heeft op de blockchain. Als een partij dat heeft, kan het zelf de transactiegeschiedenis van de blockchain bepalen.

Zo kan het bepalen welke transacties wel of niet worden uitgevoerd. Ook kan die partij ETC dubbel uitgeven. Dit schaadt het vertrouwen in de betreffende blockchain.

Hoe werkt een 51% attack?

Een 51% attack is mogelijk als een partij de meeste computerkracht (dus meer dan 50%) levert aan de blockchain. Tenminste, als de cryptomunt gebruikt maakt van Proof-of-Work, zoals Ethereum Classic.

Deze computerkracht kan worden gerealiseerd als de partij genoeg miningmachines heeft. Deze machines lossen wiskundigepuzzels op de blockchain op, waardoor het wordt uitgebreid. Zo komen er nieuwe ETC in omloop. Dit proces wordt ook wel minen genoemd.

Daarnaast hebben deze miningmachines invloed over welke transacties wel en niet worden uitgevoerd op de blockchain. In principe stemmen deze welke transacties wel en niet goed zijn. Als de meerderheid voor stemt, dan zal een transactie worden goedgekeurd.

Ruim één miljoen dollar dubbel uitgegeven

Coinbase stelde in een blogbericht dat het de aanval op de blockchain op vijf januari ontdekte, omdat er een dubbele uitgave was gedaan. Tot nu toe heeft Coinbase twaalf dubbele uitgaven ontdekt.

Deze twaalf uitgaven zijn samen goed voor zo’n 219.500 ETC. Dat vertegenwoordigt een waarde van zo’n 1,1 miljoen dollar.

Het bedrag zou nog op kunnen lopen, want het probleem is nog niet opgelost. Zo update Coinbase de situatie in haar blogbericht.

Reactie van Ethereum Classic

Ethereum Classic reageerde ook op het nieuws middels een tweet.

Ethereum Classic ontkent de aanval op de blockchain dus niet en onderzoekt momenteel de ontwikkelingen.

Bron: CNBC, Medium

Foto: iStock

Reacties