Heeft de populariteit van de Bitcoin effect op de prijs? Of is het de prijs die de populariteit drijft? Data van Google Trends suggereert het tweede. Zo verdrievoudigde de populariteit van de Bitcoin na de recente prijsstijging.

Het aantal keer dat er naar Bitcoin werd gezocht in Google steeg flink, nadat de prijs van de Bitcoin boven de 4.500 dollar steeg. Google Trends meet het relatieve zoekvolume. Dat betekent dat een niveau van 100 het meeste is, in de ingestelde periode. Als het 0 is, dan is er geen zoekvolume.

In de afgelopen zeven dagen steeg dit zoekvolume van 30 naar 100, vlak na de prijsstijging. Toch is de populariteit van de Bitcoin nog lang niet op het niveau van de piek in 2017.

Momenteel is het zoekvolume naar bitcoins slechts 12 procent ten opzichte van de piek. Wel een lichtpuntje, het stijgt iets ten opzichte van de vorige weken. Toen noteerde het relatieve zoekvolume op 7.

De landen waar de Bitcoin het meeste in populariteit won waren Nigeria, Nederland, Zuid-Afrika, Oostenrijk en Zwitserland.

Wat was de oorzaak van de stijging?

De reden voor de plotse prijsstijging is onbekend. Er worden wel verschillende oorzaken genoemd. Zo stelde Bloomberg dat mogelijk algoritmes van cryptohedgefondsen achter de prijsstijging zaten. Algoritmes van hedgefondsen handelen automatisch en supersnel.

Ook werd er gespeculeerd dat de stijging uit het Verenigd Koninkrijk vandaan kwam. Men zou namelijk ponden willen inwisselen voor bitcoins, omdat de Brexit dichtbij komt, en er nog altijd geen deal is.

Analist Tone Vays stelde echter dat de stijging goed puur speculatie kan zijn en er verder geen oorzaak achter zit. Dat komt volgens Vays namelijk wel vaker voor op financiële markten. Bitcoin is in die zin niets anders dan andere activa.

Bron: Cointelegraph

Foto: iStock

Reacties