Jay Clayton, de voorzitter van de Amerikaanse beurswaakhond, heeft zich in een brief uitgelaten over cryptomunten. In de brief gaat hij in op het feit of munten, zoals Ethereum, effecten zijn of niet. Volgens Clayton zijn Ethereum en vergelijkbare cryptomunten geen effecten.

De brief van Clayton is een reactie op Ted Budd, een Amerikaanse afgevaardigde. Budd vroeg Clayton, in samenwerking met mediaplatform Coin Center, of hij het eens is met de mening van William Hinman, een andere directeur van de Amerikaanse beurswaakhond.

Hinman stelde vorig jaar in een speech dat Ethereum in de huidige vorm niet zal worden behandeld als een effect. Terwijl het wel een ICO heeft gehouden.

Clayton bevestigd in de brief dus dat hij het met Hinman eens is. Een cryptomunt hoeft dus niet als een effect te worden behandeld, zelfs als het een ICO heeft gehouden. Maar dat is de mening van Clayton en niet van de Securities and Exchanges Commission (SEC). Ethereum is dus niet officieel bestempelt als ‘geen effect’.

Het belang om geen effect te zijn voor de wet

Voor cryptomunten is het heel belangrijk dat zij niet als effect worden beschouwd volgens de wet. Wanneer een cryptomunt, zoals Ethereum, zou worden beschouwd als effect, dan moet het zich opeens aan veel regels houden.

Als een cryptomunt zich aan veel regels moet houden, dan zou dat de ontwikkeling bijvoorbeeld in de weg kunnen zitten. Daarom hopen investeerders dat de SEC, die over effecten gaat, bepaalt dat cryptomunten geen effect zijn.

Alleen het is een lastig verhaal. Want de meesten cryptomunten zijn het leven ingeroepen door een ICO. Dat is vergelijkbaar met een IPO, een uitgave van effecten. Veel cryptomunten begeven zich daarom in een grijs gebied in de wet.

Bron: Cointelegraph

Foto: iStock

Reacties