Beste belegger,

We zitten alweer in december en daarom is het tijd om de goede voornemens voor 2019 op te stellen.

Het zal niet veel anders zijn dan vorige jaren: Een hoog rendement, zonder veel risico te lopen.

Als dat een mooi voornemen is, overweeg dan om in microleningen te stappen (binnen de EU). In dit bericht leggen we uit wat microleningen zijn en hoe dat mooie voornemen kan worden gerealiseerd.

Een lening voor Piotr uit Denemarken

Microleningen zijn leningen rechtstreeks aan particulieren. Deze particulieren kunnen niet bij een bank terecht, omdat zo’n lening vaak niet past bij het risicoprofiel van een bank, die de lening moet verantwoorden bij verschillende afdelingen zoals compliance, autoriteiten en waakhonden.

Particuliere beleggers, hoeven dit allemaal niet en kunnen zo wel profiteren van een kredietaanvraag met hoge rente.

Neem bijvoorbeeld Piotr uit Denemarken die een auto moet hebben omdat hij een nieuwe baan heeft. Geen auto zal geen werk betekenen voor Piotr. Helaas verstrekt de bank geen lening om een auto te kopen.

Gelukkig heeft Piotr de mogelijkheid om bij een platform voor microleningen aan te kloppen. Daar vraagt hij een lening aan. Tegen een rente van zo’n 14 procent, maar daardoor kan Piotr wel zijn nieuwe baan bereiken.

Nu zijn er mensen die geld over hebben. Op de spaarrekening wordt het alleen maar minder waard. Een rente van 0,2 procent gecorrigeerd voor de inflatie geeft namelijk een negatief rendement. Of het zit nog steeds in de aandelenmarkt, waar de volatiliteit is toegeslagen.

Er zijn dan ook voldoende beleggers, die wél de financiële middelen hebben om Piotr te voorzien van een lening. En, in ruil hiervoor zijn rendementen van zo’n 14% per jaar heel realistisch. Zonder de volatiliteit van de aandelenmarkten.

Nu denkt u natuurlijk: Piotr kan ook te hard van stapel lopen en zijn auto in de prak rijden. Dan kan ik fluiten naar mijn geld. Gelukkig is daar een hele simpele oplossing voor.

Hoe gaat een hoog rendement gepaard met een laag risico?

Het risico van microleningen is laag, omdat het platform voor microleningen garant staat voor verlies op leningen. Tenminste, bij het platform Fast Invest.

Fast Invest heeft een grote buffer achter de hand, waardoor het her en der voor verlies kan opdraaien.

Maar waarom zou Fast Invest voor dit verlies opdraaien? De reden daarvoor is heel simpel: Fast Invest wilt winst maken.

Dat klinkt wat vreemd, totdat we iets dieper kijken naar het businessmodel van Fast Invest. De partij is – net zoals een bank of andere financiële instelling – vooral gebaat bij veel klanten die krediet beschikbaar stellen.

Door garant te staan voor falende leningen, blijft Fast Invest wel gebruik maken van het krediet zonder dat daar voor beleggers extra risico bij komt kijken.

Hierdoor is Fast Invest in staat om hogere percentages te bedingen op leningen en kan het in ruil daarvoor ook weer hogere rendementen geven aan beleggers.

De kleine kans op leningen die niet worden terugbetaald, zien ze dan als de ‘cost of doing business’. En dat is een heel slim businessmodel, zeker in combinatie met de huidige fintech.

Oké, hoe werkt dat bij Fast Invest?

Fast Invest is dus een platform waar mensen die geld willen en mensen die geld overhebben bij elkaar komen.

Eigenlijk vergelijkbaar met een Marktplaats. Een platform waar mensen – vragers en aanbieders – tweedehands spullen kopen en verkopen.

In plaats van tweedehands spullen kan ook geld worden uitgeleend. Nou is het uitlenen van geld nogal iets anders dan tweedehands spullen, alleen is het principe hetzelfde. Een platform faciliteert namelijk de interactie van persoon tot persoon.

Naast deze interactie van personen, faciliteert Fast Invest nog meer om microleningen mogelijk te maken:

 • Ten eerste screent Fast Invest de kredietaanvragers. Er zullen alleen mensen worden toegelaten waarbij het reëel is dat zij het geld op de afgesproken tijd terugbetalen.
 • Ten tweede faciliteert Fast Invest een ‘noodplan’ in het geval dat de vrager van geld, het geld niet op de afgesproken tijd kan terug betalen. Dit heet Default Guarantee: Als de tegenpartij de lening niet op tijd kan terugbetalen, dan zal Fast Invest de portemonnee trekken en u vergoeden. Fast Invest staat dus garant voor verlies!
 • Ten derde faciliteert Fast Invest de mogelijkheid om leningen terug te kopen. Als de belegger zijn geld opeens hard nodig heeft, dan kan hij bij Fast Invest aankloppen. Fast Invest zal dan de lening overkopen voor het initiële geïnvesteerde bedrag. In dat geval ontvangt men geen rente. Dit heet Buyback Guarantee.

Aan de slag met Fast Invest

Fast Invest biedt een betrouwbaar platform voor beleggers. Hoe deze wordt benut, is zelf in te vullen. In drie stappen wordt een uitstekende risico/rendement verhouding mogelijk gemaakt:

1: Tegenpartij kiezen.

Allereerst kiest de belegger zelf een tegenpartij. Dat op basis van enkele criteria:

 • Het rendement. Gemiddeld 14 procent.
 • Het totale gevraagde bedrag.
 • De looptijd van de lening. Van 1 t/m 12 maanden.
 • Datum waarop de lening is aangevraagd.
 • Het doel van de lening.
 • Het maandelijkse inkomen.
 • Openstaande schulden.
 • Het geslacht.
 • De leeftijd.
 • De stad/regio.

Daarnaast wordt er bij elke lening een schema weergegeven op welk moment en hoeveel de kredietaanvrager terugbetaalt.

2: De investering bepalen.

Een belegger bepaalt zelf de grote van de investering. De gehele auto van Piotr bekostigen is natuurlijk iets te veel van het goede. Daarom kan men ook kiezen om Piotr met 100 euro tegemoet te komen. Het is dus een eigen keuze vanaf een bedrag van één euro.

Daarnaast kan je als belegger met een simpele beleggingswijsheid een extra buffer creëren. Dat doet hij namelijk door zijn geld te diversifiëren over meerdere leningen.

Leg niet al het geld in de handen van een persoon, maar geef iedereen een beetje. Ook al staat Fast Invest garant voor eventueel verlies, functioneert dit als een extra buffer. Bovendien kan het zorgen voor een fijner gevoel bij de investering .

3: Account aanmaken

Eenmaal de eerste twee stappen doorlopen, rest niets anders dan een account aan te maken.

Dat is geheel gratis bij Fast Invest.

Het duurt een minuut of vijf, waarna een bedrag van de bank naar het Fast Invest account wordt overgemaakt. Dat zal een paar dagen duren, afhankelijk van de bank.

Nu het gewenste bedrag beleggen in de gewenste persoon of personen en het rentenieren kan beginnen. Oftewel, het eerste goede voornemen is een feit!

> Meld u hier gratis aan bij Fast Invest

Foto: Flickr. 

Reacties