De Amerikaanse overheidsschuld is naar een alarmerend niveau gestegen volgens DoubleLine CEO Jeffrey Gundlach. Volgens Gundlach beginnen mensen zich te realiseren dat de Amerikaanse schuld en overheidstekort volledig uit de hand lopen.

Gundlach zei dat de economische groei vooral wordt gedreven door de toegenomen schuld:

In 2018 is de overheidsschuld met meer dan 6 procent van het BBP toegenomen. De nominale groei van het BBP was 5,1 procent. Wat dat betekent, is dat de economische groei negatief zou zijn geweest als we niet hadden geleend.

Gundlach voegde daaraan toe dat dit de realiteit is voor de afgelopen vijf jaar. De groei van de nationale schuld is dus verantwoordelijk voor de economische groei, concludeert de ‘Bond King’.

Wat gebeurt er in een recessie?

Gundlach vraag zich af wat er gebeurt als het economisch tegenzit. Oftewel wanneer er een recessie komt. Zo stelde hij:

Dit is het gene waar ik mij de afgelopen tijd voornamelijk op focus.

Wat gebeurt er in de volgende recessie met de schuld, vraagt Gundlach zich af.

Volgens Gundlach kan de Amerikaanse economie een volgende recessie niet aan. Tenminste niet zonder drastische maatregelen. En dat terwijl de economie nu een sterke groei doormaakt en de werkloosheid laag is. Gundlach voegde daaraan toe:

De economie is niet in een staat dat het de overheid kan redden. Anders dan echt heel buitengewoon beleid, zoals de Europese Centrale Bank en de Bank van Japan voeren.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)