Er is tijdens de afgelopen jaren een beeld ontstaan dat goud haar functie verloren heeft als het gaat om het fungeren als veilige haven. Toch werden die ‘doemdenkers’ tijdens de afgelopen maanden keihard op hun plek gezet. Juist tijdens de laatste maanden van 2018 bewees het gele edelmetaal dat het nog steeds fungeert als veilige haven. En dat blijkt ook uit de aankopen van de centrale banken.

Volgens de World Gold Council (WGC) was het jaar 2018 een historisch jaar voor goud. Sinds 1967 was het immers niet meer voorgekomen dat centrale banken zoveel goud inkochten als afgelopen jaar het geval was. De netto-aankopen van centrale banken bedroeg 651,5 ton in 2018. En dat betekende een jaar-op-jaar stijging van ruim 74%!

Goud fungeert nog steeds als veilige haven

Het rapport dat afgelopen donderdag werd vrijgegeven benadrukt dat centrale banken goud inkochten door de verhoogde geopolitieke en economische onzekerheid. Als gevolg daarvan gingen centrale banken op zoek naar veilige en liquide activa. En goud voldoet aan beide aspecten.

De WGC zei dat het grootste deel van de aankopen werd uitgevoerd door enkele centrale banken. Zo verkocht de Russische centrale bank bijna al haar Amerikaanse staatsobligaties om in 2018 274,3 ton goud te kunnen kopen. De goudprijs is intussen, sinds haar dieptepunt van afgelopen jaar (augustus), met meer dan 11% in waarde gestegen.

5 redenen waarom je NU goudmijnaandelen moet kopen

  • Sinds 2016 zitten goudmijnaandelen in een nieuwe stierenmarkt!
  • De vorige stierenmarkt in goudmijnaandelen duurde 1.142 dagen. Vandaag zijn we maar 400 dagen ver.
  • De vorige stierenmarkt ging +1.355%, vandaag staan we ‘slechts’ 120% hoger.
  • MAAR: Goudmijnaandelen waren nog nooit zo goedkoop.
  • DUS: Goudmijnaandelen staan voor hun grootste stijging ooit!

Wacht géén dag langer om goudmijnaandelen te kopen: LEES MEER