War on cash geld banken

Volgens het Duitse ‘Der Spiegel’ heeft de Bayerische Sparkassen de opdracht gegeven aan zijn bankfilialen om cash geld te hamsteren in de kluizen van de banken. Op deze manier willen ze de kostprijs van de negatieve rentevoet ontlopen. De war on cash begint een nieuw hoofdstuk. De Bayerische Sparkassen zou voor het opslaan van al het cash geld een verzekering kunnen afsluiten die €1,5 kost per €1.000. De kostprijs om cash geld te verzekeren ligt dus lager dan de kostprijs om de overtollige reserves bij de ECB onder te brengen. Wie had ooit durven denken dat cash geld in een kluis steken een revolutie in het banksysteem zou kunnen veroorzaken. Het is nagenoeg algemeen bekend dat banken 0,30% rente (of boete) moeten betalen voor de overtollige reserves die ze bij de Europese Centrale Bank deponeren. Cash geld brengt niets op, maar verliest ook geen waarde. Daarom dat cash geld een belangrijk wapen is tegen het beleid van negatieve rentevoeten.

Europese banken worden radeloos

Banken worden beboet om geld niet te ontlenen. Ze worden dus gedwongen meer risico’s te nemen in plaats van hun geld te beheren als een goede huisvader. De gevolgen van dergelijk beleid zijn catastrofaal: het creëert bubbels en crisissen. Langs de ene kant kunnen banken geld verliezen door het bij de ECB te parkeren en aan de andere kant zetten ze de deposito’s van de bank op het spel door meer risico’s te nemen met het geld dat ze ontlenen. De aankondiging van de Bayerische Sparkassen om cash geld te verkiezen boven een deposito bij de ECB is een revolutie in het Europese banklandschap. Het is het begin van een mogelijke rebellie van de banken tegen de ECB.

Er is echter 1 probleem in de war on cash

Er is nooit genoeg cash geld in het financieel systeem om aan een kleine vraag te voldoen. Door het fractioneel bankieren en de digitalisering van ons geldsysteem maakt cash geld nog maar een fractie van de totale geldmarkt uit. Wanneer de banken cash geld beginnen te hamsteren, heeft de ECB slechts 2 opties:

  • De rebellie steunen en meer cash geld drukken
  • Kapitaalcontroles

Aangezien men bij de ECB serieus overweegt om het briefje van €500 af te schaffen, lijkt de 2e optie de meest voor de hand liggende. Ons doel bij Slim Beleggen is simpel: onze lezers helpen hun persoonlijke vrijheid en financiële onafhankelijkheid te vrijwaren. Ons E-book: ‘De meest essentiële munt om een monetaire crisis te overleven’ kan daar bij helpen. Bestel je hier je exemplaar.