We schrijven geschiedenis.
De prijs van een troy ounce goud heeft de symbolische grens van $2.000 doorbroken. Hiermee begint de goudprijs aan een nieuw tijdperk…Het Gouden Tijdperk!
We komen van ver.
Goud was in de afgelopen jaren niet zo geliefd. Goud behoorde zelfs tot de meeste ‘gehate’ activa onder beleggers.
Praat over goud, en je kreeg gegarandeerd de wind van voren. We hebben dit al die jaren met lede ogen moeten aanschouwen. Want de feiten spraken nochtans in het voordeel van het gele edelmetaal.
Toegegeven, sinds de tussentijdse piek in 2011, had goud enkele tegenvallende jaren. Het duurde 4 jaar vooraleer de goudprijs z’n finale bodem plaatste in 2015. Sindsdien is de opwaartse trend opnieuw ingezet.
En als de historie enige raadgever mag zijn, dan hebben we nog een hele weg voor de boeg vandaag.
Goud moet je als een langetermijnbelegging zien. Niet iets wat je week in, week uit handelt.
Wie goud koopt zoals een huis, die zit in een luxezetel.
De volgende tabel laat precies zien wat we hiermee bedoelen.
Hierboven ziet u het jaarlijkse rendement van goud, in de belangrijkste valuta ter wereld. Met name in USD en EUR, de meest relevante valuta, hebben we rood omcirkelt.
Wie investeerde in goud voor de langere termijn, ziet meteen wat een gemiddeld rendement over 15 jaar was. +11,1% in USD en +12,1% in EUR. Ieder jaar opnieuw!
Waar verdien je dit tegenwoordig? Niet met vastgoed, in ieder geval!
Dus zo slecht is goud volgens ons helemaal niet. De feiten spreken voor zich. Wat vooral slecht is bij goud, is het negatieve sentiment eromheen.
Waar dit precies vandaan komt, blijft giswerk. Maar we hebben een sterk idee dat de media een onophoudelijke haatcampagne tegen goud organiseert.
Omdat dit veel ‘clicks’ geneert en omdat hun grootste adverteerder – de financiële sector – dit aantrekkelijk vindt.
Bovenstaande titels lees je tegenwoordig weer vaker in de pers. Het zijn dit soort angstaanjagende koppen die beleggers de stuipen op ’t lijf jagen.
Uiteraard zit hier (zoals altijd met de media) een groter belang achter. De professionals – opnieuw, de financiële sector – moeten eerst kunnen instappen, alvorens het grote publiek aanschuift.
Dat is geen evidentie, gezien de omvang van de goudmarkt versus de totale investeringsmarkt. Goud zit vandaag slechts een kleine fractie van alle fondsen en andere portefeuilles van de institutionele kapitaalmarkt.
Beheerders lopen achter de feiten aan, zoals blijkt uit de onderstaande tabel.
Hierboven ziet u telkens hoeveel geïnvesteerd vermogen per categorie, deze beleggers hebben.
De fondsbeheerders (mutual funds) zijn de grootste beleggersklasse met 50 biljoen dollar beheerd vermogen en private equity heeft het ‘minste’ vermogen met 1 biljoen dollar.
In de kolommen ernaast zie je telkens de omvang van het vermogen dat men zou moeten investeren bij 2% en 5% alloctie van hun portefeuille in de goudsector.
Ook zie je een interessant statistiek (% of 2018 gold investment demand) hoe sterk hun investering in goud zou stijgen.
Wat meteen opvalt: de grootste beleggers hebben het minste goud!
De grootste investeringsgolf in goud moet nog komen.
De beheerders van fondsen en pensioenfondsen moeten nog massaal instappen. En dat geldt ook voor de rest: investeringsbanken, levensverzekeraaars, nationale investeringsfondsen en hedgefondsen.
Dat kan vandaag vaak nog niet vanwege statutaire belemmeringen. Volgens hun regels mag de beheerder geen goud kopen, maar we denken dat deze regels in de volgende maanden en jaren zullen wijzigen (onder druk van hun participanten), met alle gevolgen van dien.
Dit moet wel, als je ziet wat goud tegenwoordig doet in vergelijking met de belangrijkste activa:
GOUD vs AANDELEN
GOUD vs VASTGOED
En de allerbelangrijkste… GOUD vs OBLIGATIES
Het mag overduidelijk zijn: op de langere termijn zit goud in stijgende lijn in vergelijking met de allerbelangrijkste investeringsactiva ter wereld.
Dit laat fondsbeheerders niet onberoerd, kunnen we u verzekeren. Hoe hoger de prijs van goud gaat klimmen, hoe luider hun klanten zullen roepen om goud op te pikken.
De recente move van topbeleggers Warren Buffett past volledig in dit straatje.
Maar Buffett zou Buffett niet zijn, als hij niet op een erg ingenieuze methode de fondsprincipes wist te omzeilen.
Hij kocht geen fysiek goud, maar een goudmijnaandeel: Barrick Gold.
Wat bezielt Buffett om nu plots goud te gaan kopen? Want was hij niet degene die het altijd van de daken riep om juist geen goud te kopen?!
Zoals gezegd, Buffett koopt geen goud, maar goudmijnaandelen. En daar zijn heel wat goede redenen voor.
1. Goudmijnaandelen zijn aandelen
Het feit dat Warren Buffett altijd openlijk kritiek heeft geuit op een investering in goud, heeft hoogstwaarschijnlijk ook een praktische kant. Zoals eerder reeds aangegeven zijn heel wat fondsbeheerders niet in staat om goud te kopen, simpelweg omdat de statuten van het fonds het niet toelaten.
Uiteraard bestaan er tegenwoordig voldoende beursvehikels – zoals ETFs of beursgenoteerde fondsen – die fysiek goud als onderpand aanhouden. Maar ook dit brengt diverse problemen met zich mee voor een institutionele belegger. Het zijn immers afgeleide producten, en ook daar zitten meestal regels aan verbonden.
Bovendien bieden ETFs en andere beursgenoteerde producten voor goud een blootstelling aan de prijsevolutie, maar ook niet meer dan dat. Je bent immers geen rechtmatige eigenaar van het fysieke goud onder beheer.
2. Goudmijnaandelen bieden hefboom
Als Buffett op een zaak verlekkerd is als belegger, dan zijn het wel cashflows… stijgende cashflows!
Hij weet immers als niemand anders wat een toenemende cashflows op termijn kan betekenen voor een investering. De onderliggende winsten exploderen, met alle gevolgen van dien voor de koers van het betreffende aandeel.
Voor de goudmijnsector is de berekening relatief eenvoudig:
- Een goudproducent kreeg 3 jaar geleden nog circa $1.200/ounce op de groothandelsmarkt. Om een klomp goud te produceren, kostte het hem destijds ruwweg $900/ounce. Brutomarge = $300
- Fast forward naar vandaag. Diezelfde goudproducent betaalt vandaag misschien $1.100/ounce om diezelfde klomp goud te maken, maar krijgt er in de groothandelsmarkt ruim $2.000 voor. Brutomarge = $900
De goudproducent verdient 200% meer op de productie van goud, terwijl de prijs van goud op dezelfde termijn met 66% is gestegen. Een factor van 3x!
3. Goudmijnaandelen zijn historisch goedkoop.
Goudmijnaandelen waren in het verleden nooit echt goedkoop, maar zijn ook nooit echt duur geweest. Toch veranderde er iets significants tijdens de financiële crisis van 2008. De waardering van de sector zakte als een pudding in elkaar.
De grafiek laat de prijs versus de NAV (Net Asset Value – nettoboekwaarde) zien sinds 1985. De leverancier van de grafiek is het Canadese Scotiabank, die de grootste coveragelijst van goudmijnaandelen in het universum aanhouden.
Een betere referentie kan je dus niet krijgen…
We komen van 2,5x K/NAV voor de financiële crisis, die vervolgens helemaal daalde tot onder 0,7x. Inmiddels zit de verhouding terug ‘on par’, maar we verwachten dat de K/NAV zal postvatten boven 2x. Dit impliceert verveelvoudiging van de koersen in de sector in de komende jaren.
4. Goudmijnaandelen krijgen ‘religie’.
De goud- en zilvermijnsector was in het verleden altijd een slechte huisvader voor haar aandeelhouders. Het management dacht hoofdzakelijk aan zichzelf, via de verrijking met aandelen. Toen de vorige bullmarket nog maar goed was ingezet, volgden de megalomane kapitaaloperaties. Er werden meer aandelen gecreëerd dan er nieuw goud werd gevonden.
Gelukkig heeft de berenmarkt hier vervolgens een stokje voor gestoken. De uitgifte van nieuwe aandelen donderde in elkaar.
Toen de nieuwe bullmarket in 2015 op gang kwam, vreesden we wederom een vergelijkbaar scenario.
Maar niets is minder waar: zoals u op de bovenstaande grafiek kan zien, zakt de uitgifte van nieuwe aandelen helemaal in elkaar.
Sterker nog, de belangrijkste goudproducenten hebben zelfs indrukwekkende inkoopprogramma’s van eigen aandelen in het leven geroepen. Ze vinden dit tegenwoordig een veel betere optie dan het verkwisten van geld aan veel te dure en soms zelfs waardeloze overnames.
De goud- en zilvermijnsector is een goede huisvader geworden van haar kapitaalsbasis.
Een complete verademing, kunnen we u verzekeren. Want we hebben de gigantische verwatering decennia met lede ogen moeten aanschouwen.
Vandaag heeft de sector eindelijk haar religie gevonden!
5. Goudmijnaandelen zijn superieur aan goud
En misschien nog wel de allerbelangrijkste reden voor Buffett om een goudmijnaandeel te kopen, is de prestatie.
We lieten u eerder al zien dat goud vandaag superieur is versus aandelen, vastgoed én obligaties.
Er is echter maar één actief waar goud het vandaag tegen moet afleggen: goudmijnaandelen!
U kan het zelf op de bovenstaande vergelijkingsgrafiek zien: de klim van goudmijnaandelen vs goud is nog maar net begonnen. En Buffett is er als de kippen bij om deze langetermijntrend uit te rijden. Over de komende jaren zal de goudmijnsector het minimaal met een factor 3x beter gaan doen, als deze grafiek een raadgever mag vormen.
Om dit even concreet om te zetten in cijfers: we denken zelf dat de goudprijs in de komende jaren kan verdubbelen (100%) tot verdrievoudigen (200%). Dit impliceert dat de goudmijnaandelen kunnen verzesvoudigen (500%) tot vertienvoudigen (1.000%) over dezelfde periode.
Samengevat: de tenbaggers zullen ons in de komende jaren om de oren vliegen in de goudmijnsector!
Gelukkig hoeft u geen jaren te wachten op dit koersgeweld.
In de Selectielijst van het Goud & Zilver Rapport zitten de beste goudmijnaandelen, die de Buffett’s van deze wereld vandaag niet kunnen kopen. Simpelweg omdat ze te klein zijn voor hun diepe zakken.
Maar we zijn er absoluut van overtuigd dat hier enkele tenbaggers tussenzitten, die straks helemaal klaar zijn voor het grote kapitaal.
De feiten spreken boekdelen. Dit is onze huidige TOP 10 in 2020.
De koersverdubbelaars in 2020 nemen met de maand toe. Dit terwijl de goudmijnsector (HUI) op dit moment op +45% staat.
Niet slecht, maar ons beste aandeel deed het over dezelfde periode 10x beter!
Dat is exact wat we bedoelen met topkwaliteit. Met het Goud & Zilver Rapport speuren we dagelijks de markten af, op zoek naar de pareltjes in deze sector.
Want je zal vast wel begrijpen dat in een gehate sector als deze, er heel wat onontdekte juweeltjes voor het grijpen liggen.
Voor amper 25 euro per maand, sturen we jou een volledig jaar het Goud & Zilver Rapport toe. We leveren ieder jaar diverse nieuwe kooptips af in de uitgebreide maandrapporten of de tussentijdse alerts.
Er hoeft maar eentje tussen te zitten die uw inleg verdubbelt, en uw investering is direct in een veelvoud terugbetaald.
In deze nieuwe bullmarket voor goud heb je in feite niets meer te verliezen. Behalve jouw kans op succes!