deflatie

Het afgelopen jaar hadden we in het eerste deel van het jaar te maken met een stroom aan pessimisme. De beurskoersen moesten tijdens de eerste twee maanden van 2016 flink waarde inleveren en ook de economische macrocijfers waren niet bepaald om vrolijk van te worden. Zo presteerden de Europese en Chinese economie duidelijk ondermaats.

Ook het woord ‘deflatie’ hing als een spook rond op de beursvloer. Met name in Europa nam de kans op deflatie flink toe en sommige Europese economieën werden zelfs even getroffen door de dreiging van dalende prijzen. Ook in Amerika was de kans op deflatie aan het begin van het jaar nog aanwezig. Zo bedroeg de kans op deflatie in mei 2016 nog meer dan 14%.

De zorgen over deflatie zijn verdwenen

deflatie-kans

De cijfers van Atlanta Fed maken echter duidelijk dat de beleggers vandaag de dag niet meer hoeven te vrezen voor het ‘deflatiespook’. Volgens het onderzoek is de kans op deflatie de komende 5 jaar 0%.

Volgens het onderzoek van Atlanta Fed is daarnaast de kans op een toenemende inflatie flink toegenomen. Het economische beleid van Trump kan er voor gaan zorgen dat de prijsstijgingen in een versnelling terecht komen. Ook zijn de Amerikaanse consumenten vandaag de dag een stuk optimistischer gestemd. En het enthousiasme onder de burgers zorgt er voor dat de koopdrang versterkt wordt. Met uiteraard stijgende consumentenprijzen tot gevolg.