Blockchain

De blockchain is de technologie achter Bitcoin en bijna alle cryptomunten. Alhoewel, kan de technologie voor meerdere doeleinden worden gebruikt. Bijvoorbeeld voor het volgen van de voedselketen of voor andere administratieve doeleinden. Wat de blockchain zo inventief maakt is dat het een systeem is dat uit meerdere databases bestaat. Het is dus decentraal in plaats van centraal.

Wat is de blockchain?

De technologie is een netwerk dat bestaat uit verschillende databases. Deze databases slaan dezelfde informatie op en heten nodes. Dit zijn de computers die het netwerk draaiende houden. Bij het hedendaagse internet wordt data op centrale locaties opgeslagen.

Omdat de blockchain uit verschillende databases bestaat die dezelfde informatie op slaan, is de blockchain gedecentraliseerd. Toch hoeft een blockchain niet per se decentraal te zijn. Zo kunnen bedrijven of instituties ook private blockchains hebben. Deze worden enkel bestuurd door een bedrijf of instituut.

Het digitale grootboek

BlockchainDe verschillende databases die de blockchain vormen creëren een gedecentraliseerd digitaal grootboek. Wanneer men een cryptomunt transfereert van een wallet naar een andere wallet wordt de transactie opgeslagen in het digitale grootboek. Alle nodes zullen deze transactie opslaan op hen computers. Hierdoor bestaan er meerdere kopieën van het grootboek.

Wanneer er nu een transactie zal worden uitgevoerd zal deze enkel door de bank op een centrale plaats worden opgeslagen. Bij cryptomunten vertegenwoordigt de blockchain de gehele transactiegeschiedenis van de betreffende cryptomunt.

De blockchain bestaat uit blokken. Al deze blokken bevatten bepaalde transactiedata van transacties die in het blok zijn gemaakt. Daarnaast worden blockchains die ten grondslag van cryptomunten liggen steeds uitgebreid. Er komen dus steeds nieuwe blokken bij. Op welke manier precies is afhankelijk van het consensus protocol.

Voordelen

De blockchain technologie heeft enkele voordelen ten opzichte van de traditionele manier waarop we met data omgaan. Allereerst is het netwerk veiliger dan het internet. Een blockchain is minder gevoelig voor corruptie en minder gevoelig voor een ‘single point of failure’, omdat het een decentraal netwerk is. Daarnaast is het gebaseerd op cryptografie. Cryptografie gaat over het versleutelen van data.

Naast dat de blockchain veiliger is, maakt het vele processen efficiënter. Het meest bekendste is dat de blockchain transacties sneller kan versturen en bevestigen. Naast het versturen van waarde kan het vrijwel alle administratieve processen efficiënter laten verlopen. Bijvoorbeeld de registratie van persoonsgegevens.

Foto: iStock/matejmo

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws