Lagere goudprijs De goudprijs stagneert al enkele weken. Dit is het signaal voor sceptische marktwaarnemers om de opmars van goud af te doen als een tijdelijk fenomeen. Nochtans is dit een normaal seizoen voor de goudprijs om minder goed te presteren. Hedge Funds manager Dan Tapiero verwacht zelfs dat de comeback van het gele edelmetaal kan duren tot $3.000. De laatste 40 jaar, sinds goud terug legaal werd, is de maand maart gemiddeld de zwakste maand van het jaar. Na een stijging van 20% op 9 weken is het ook niet onbegrijpelijk dat even de voet van het gaspedaal wordt genomen. Goudprijs gemiddeld per maand Maar er blijven sterke fundamenten voor een fors hogere goudprijs aanwezig. De vraag naar goud in Europa is voorlopig alleen sterk in Zwitserland omdat daar de diepste negatieve rentevoeten aanwezig is. Dit gebeurde niet meer sinds de jaren ’70. In andere Europese landen is er amper vraag naar fysiek goud.

Globale vraag naar fysiek goud blijft sterk

De vraag naar fysiek goud blijft voornamelijk uit groeilanden komen met China en India op kop. Maar de Verenigde Staten begint zich ook stilaan te roeren op de goudmarkt. Golden Eagles en gouden Maple Leaves zijn uitverkocht, sneller dan verwacht. Het ziet er naar uit dat de Amerikanen wakker worden. Maar de vraag naar goud kan ook in Europa terug snel aantrekken want het Europese banksysteem staat er bijzonder slecht voor. De Europese bankindex staat terug op het niveau van 2008. De grafiek laat zien dat Europese banken amper herstelden sinds de financiële crisis in tegenstelling tot Amerikaanse banken. Europese banksector vs Amerikaanse banksector De vorige financiële crisis begon in de Verenigde Staten, maar zou deze keer gerust kunnen beginnen in Europa. De problemen voor de Europese banken zijn waarschijnlijk de reden dat de rentevoeten op overheidsobligaties zo laag staan in Europa. De Duitse Bund en de Amerikaanse Treasuries bewegen meestal samen. Maar vandaag ligt de 2-jarige bund op -0,50% en de Amerikaanse 2-jarige Treasury op +0,80%. Dit is het grootste verschil in vele jaren. De laatste keer was 2005-07 toen de rentevoeten in stijgende lijn zaten.

Goudprijs volgt evolutie CDS Europese banken

De Europese bankindex zegt dat er een probleem aankomt en de Duitse Bund suggereert eveneens een probleem in Europa. Dit impliceert dat ook het Amerikaanse banksysteem een probleem zou kunnen krijgen. Met Deutsche Bank en Credit Suisse op een lager niveau dan in 2008 staan 2 van de grootste banken ter wereld en 2 van de grootste liquiditeitverstrekkers onder grote druk. De credit default swaps van Deutsche Bank hebben dan ook een sterke correlatie met de goudprijs. Toen de CDS van DB piekte in 2011 piekte ook de goudprijs. Nu de CDS in 2016 omhoog schiet, stijgt ook de goudprijs. Alles is met elkaar verbonden: negatieve rentevoeten in Duitsland, potentieel gevaar in de Europese banksector, een sterke correlatie met Amerikaanse banken,… en deze problemen hebben een grote correlatie met een hogere goudprijs in de laatste 15 jaar. Dan Tapiero verwacht dan ook dat de goudprijs nog kan stijgen tot $3.000.