Enkele decennia geleden was 1 miljoen een magisch nummer. Nog steeds dromen veel mensen ervan miljonair te worden. Ze denken daarbij dat 1 miljoen wel genoeg zal zijn om ‘op pensioen’ te gaan. Maar de realiteit is anders. 1 miljoen is niet meer wat het geweest is. Hoewel het een enorm en aantrekkelijk bedrag is, kom je er niet ver mee.

Jeff Rose is een financiële planner met decennialange ervaring. Hij krijgt vaak mensen over de vloer die vroeger willen stoppen met werken. Ze pronken dan met een gespaard bedrag van 1 miljoen. En toch moet ik die mensen iedere keer opnieuw teleurstellen, zegt Rose.

Mensen die miljonair worden, zien het als een begin voor een leven zonder werken. Niemand kan de toekomst voorspellen, maar 1 miljoen brengt niet meer wat het vroeger bracht. Dus ook miljonairs zullen moeten blijven werken.

Rose ziet 5 redenen waarom 1 miljoen niet meer genoeg is om op pensioen te gaan:

-1. Gezondheidskosten

Wanneer we nog jong zijn, zijn we vaak ook heel gezond. We denken er niet aan dat gezondheidszorg later veel geld kan kosten. Naarmate je ouder wordt, groeit het aandeel van uitgaven aan gezondheidszorg in je maandelijks budget. En de kostprijs van de gezondheidszorg op zich, stijgt ook nog eens.

-2. Ouderen opvang

Een andere factor om rekening mee te houden is de kostprijs van je woonst. Lang niet iedereen kan in zijn eigen huis blijven wonen wanneer hij/zij ouder wordt. Wanneer je naar een ‘home’ voor ouderen moet om te wonen en verzorgd te worden, kan dat een enorm stuk uit je spaargeld slaan.

-3. Levensstijl

Wanneer we werken, verdienen we geld. Wanneer we op pensioen gaan, dalen vaak de inkomsten. Maar naast het lagere inkomen, stijgen meestal de uitgaven voor de levensstijl. Wie op pensioen is, heeft ook nog eens veel meer tijd om geld uit te geven. Dit is geen goede combinatie voor je spaargeld.

-4. Inflatie

Inflatie is de stille moordenaar van je koopkracht. Historisch gezien bedraagt inflatie gemiddeld zo’n 3% per jaar. Dat lijkt niet veel en veel mensen liggen er dan ook niet van wakker. Maar 3% per jaar gedurende 20 jaar meer dan halveert je koopkracht. M.a.w. met €1.000 vandaag koop je over 20 jaar slechts voor minder dan €500 spullen mee.

-5. Belastingen

Niemand heeft een glazen bol, maar er zijn toch 2 zekerheden in het leven: de dood en belastingen. Het is belangrijk om rekening te houden met het feit dat je ook in de toekomst belastingen zal moeten betalen.

1 miljoen is dus niet meer wat het geweest is. Een goed alternatief voor het sparen van 1 miljoen voor je pensioen is een extra inkomen opbouwen. Dat extra inkomen geeft je maandelijkse inkomsten, naast het wettelijke pensioen. Dit extra inkomen kan je perfect opbouwen met dividendaandelen.

Bron: CNBC