breakfast-1663295_1280

We beseffen het misschien niet, maar slechts een handvol bedrijven controleert bijna alles wat we eten of drinken. 10 multinationals hebben tienduizenden mensen in dienst en halen ieder jaar tientallen miljarden omzet. Oxfam creëerde een immense infograpghic om te laten zien hoe een paar bedrijven ons culinair leven domineren.

De bedoeling van Oxfam is om aan te tonen hoe verweven de markt voor consumentenproducten is en om deze bedrijven aan te sporen positieve stappen te nemen in het belang van de consument. Samen haalden deze bedrijven in 2015 een omzet van $390 miljard.

Dit zijn de 10 bedrijven die dagelijks jouw maag vullen.

Kellogg’s

Kellogg’s bezit niet alleen een heel gamma ontbijtgranen, maar ook andere producten zoals Eggo, Pringles en Cheez-it. Omzet 2015: $13,5 miljard.

Associated British Foods

Dit Brits bedrijf bezit onder andere het bekende Twinings thee maar ook Dorset Cereals en retailketen Primark. Omzet 2015: $16,6 miljard.

General Mills

General Mills is een Amerikaans bedrijf dat eigenaar is van onder andere Cheerios en Chex, maar ook Yoplait, Haagen-Dazs en Betty Crocker. Omzet 2015: $17,6 miljard.

Danone

De Franse yoghurtproducent heeft een heel repertoire aan zuivelmerken: Activia, Oikos en Danone maar ook medische voedingsproducten en water. Omzet 2015: $24,9 miljard.

Mondelez

Mondelez is vooral bekend van het Oreo koekje en Trident kauwgum. Omzet 2015: $29,6 miljard.

Infographic Oxfam

Mars

Snackproducent Mars heeft veel meer in zijn mars dan je denkt. Naast de bekende reep produceert het bedrijf ook M&M’s en Uncle Ben’s rijst, net als Orbit kauwgum. Omzet 2015: $33 miljard.

Coca-Cola

Coca-Cola bezit verschillende frisdranken maar ook Dasani water, Fuze en Honest Tea. Omzet 2015: $44,3 miljard.

Unilever

Unilever heeft een groot verspreid netwerk met onder andere Axe, Lipton, Magnum en Hellmann’s mayonaise. Omzet 2015: $59,1 miljard.

PepsiCo

Ook Pepsi is veel meer dan het oorspronkelijke frisdrankje. PepsiCo is ook eigenaar van Quaker, Cheetos en Tropicana. Omzet 2015: $63 miljard.

Nestlé

De grootste van allemaal is Nestlé met bekende merken als Gerber babyvoeding, Perrier, DiGiorno en KitKat. Omzet 2015: 87 miljard.

Bron: Business Insider