6152566992_852f0c058c_b

Rijk worden is in vele gevallen een kwestie van mentaliteit. Met de juiste mentaliteit kan je een mooi vermogen opbouwen. Via een tiental eenvoudige dagelijkse gewoontes kan je jezelf al de juiste mentaliteit aanleren.

Hoe rijk je wordt, hangt veel af van beslissingen die je elke dag neemt. Het mooie is dat je de uitkomst van die beslissingen kan trainen zodat je rijker kan worden in plaats van armer.

# 1. Onderwijs jezelf

Wanneer je op een serieuze manier rijk wilt worden, moet je weten waar je mee bezig bent. Je kan niet verwachten steeds de juiste financiële beslissingen te nemen wanneer je niet weet welke opties je hebt en wat de gevolgen zijn van je beslissingen. Begin met kleine stapjes. Lees onze blog, volg onze nieuwsbrief of leer beleggen voor beginners.

# 2. Doe iets aan je slechte gewoontes

De kans is groot dat je een aantal slechte financiële gewoontes hebt die je keer op keer geld kosten. Die moet je afleren, anders ben je aan het dweilen met de kraan open. Het is vooral belangrijk om heel eerlijk te zijn ten opzichte van jezelf.

# 3. Leer van je tegenslagen

Lang niet alles zal van een leien dakje gaan. Er zullen tegenslagen volgen, sommige slechte financiële gewoontes zijn moeilijker af te leren dan andere. Laat je vooral niet ontmoedigen en leer uit je fouten. Iedereen maakt fouten, alleen de beste halen er hun voordeel uit.

# 4. Vraag korting

Als je niets vraagt, krijg je ook niets. Wanneer je van plan bent om iets te kopen, ga dan op zoek naar kortingsbonnen af speciale ‘deals’. Maar durf ook korting vragen, een ‘nee’ heb je en een ‘ja’ kan je krijgen. Je zou versteld staan hoeveel bedrijven die korting geven.

# 5. Vergelijk prijzen

Soms steek je er wat tijd in, maar het kan je veel geld besparen. Wil je echt iets kopen dat wat geld kost, koop dan niet bij de eerste de beste gelegenheid. Vergelijk en weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af. Je kan zelfs korting vragen in je favoriete winkel wanneer het op een ander goedkoper is.

# 6. Doe het zelf

Taken uitbesteden is handig, maar het kan ook duur zijn. Sommige dingen doe je beter zelf. Een gemakkelijke manier om dat te beslissen is bijvoorbeeld door een bedrag te plakken op je eigen tijd. Ben jij €50 per uur waard en kost een klus van een uur €75, kan je het beter zelf doen.

# 7. Leer minder nodig hebben (en kopen)

Marketing doet de menen geloven dat ze bepaalde zaken echt nodig hebben. Maar is dat wel zo? Leer om de drang om dingen nodig te hebben en te kopen te beheersen. Vermijd vooral impulsaankopen, denk na over waar jij je geld aan spendeert.

# 8. Blijf zoeken naar nieuwe opportuniteiten

Je mag niet te comfortabel worden in je huidige situatie. Er loert op ieder moment een opportuniteit om de hoek waardoor je meer geld kan verdienen. Dit kan iets klein zijn van geld verdienen met een hobby tot een nieuwe job of promotie.

# 9. Neem alleen het geld mee dat je nodig hebt

Wie uit gaat met een portefeuille vol cash, krediet- en bankkaarten, geeft meestal veel meer geld uit dan voorzien was. Je kan geen geld uitgeven dat je niet bij je hebt. Laat het overbodige geld thuis om niet in de verleiding te komen.

# 10. Volg je succes op

Je weet pas hoe goed je bezig bent wanneer je dit kan opvolgen. Daarvoor heb je een getal nodig. Het beste getal is je netto vermogen. Dit berekent hoeveel je echt waard bent. Wanneer je netto vermogen groeit, word je rijker. Dan weet je dat je in de juiste richting gaat.