checklist-1266989_1280

September is traditioneel een moeilijke maand voor de aandelenmarkt. En dat zal ook dit jaar weer het geval zijn. Oktober staat bekend als ‘crash-maand’. Veel legendarische crashes op de aandelenmarkt gebeurden in de maand oktober. Maar een ervaren belegger weet dat een crash geen reden is tot paniek. In tegendeel, het is dikwijls een mooie opportuniteit voor de toekomst.

Toch is het niet eenvoudig om rustig te blijven wanneer de aandelenkoersen diep in het rood duiken. Emoties nemen al snel de bovenhand op het rationele. Maar dan gaan beleggers dikwijls fouten maken.

Via deze handige checklist, kan je ervoor zorgen dat je geen onnodige fouten maakt door in paniek te schieten.

# 1. Haal diep adem en ga even iets anders doen

Het slechtste dat je kan doen tijdens een sell-off is aan je scherm gekluisterd blijven zien hoe alles rood voor je ogen wordt. De kans is groot dat de soep niet zo heet wordt gegeten als hij wordt opgediend. Neem diep adem en maak een wandeling.

# 2. Bel je financieel adviseur

De job van een financieel adviseur is om de mensen te helpen. Verkopen in paniek is dikwijls een zeer slechte emotionele beslissing. Een goede financieel adviseur zegt je geen om domme dingen te doen op korte termijn. Hij zal je afraden om onmiddellijk te verkopen. Overloop beter eerst waarom je de aandelen in je portefeuille hebt gekocht. Is dat nu nog steeds van toepassing?

# 3. Realiseer dat niet alle activa gelijk zijn

Je aandelenportefeuille zou onderdeel moeten zijn van een goed gespreid activabeheer. Het is niet omdat aandelen fors onderuit gaan, dat de waarde van je cash geld, je huis of je obligaties ook in waarde dalen. Bekijk het grote plaatje. Word je echt zo veel armer, dan zit er iets verkeerd in je spreiding.

# 4. Leer over de obligatiemarkt

7 op de 10 beleggers hebben geen obligatieportefeuille. Een globaal vastrentende belegging is echter onderdeel van ieder goed gespreid activabeheer. Wanneer aandelen in een sell-off terecht komen, presteren overheidsobligaties over het algemeen goed. Maar let op, veel obligaties zijn in de huidige context overgewaardeerd. Koop niet eender welk obligatiefonds.

# 5. Doe aan sport

Sporten helpt om het stressniveau te verlagen. Na een stevige workout denk je helderder na. Het zorgt er ook voor dat je niet constant naar je portefeuille staart.

# 6. Evalueer je rijkdom

Wanneer je echt met je handen in het haar zit tijdens een aandelencrash, betekent dit waarschijnlijk dat je rijkdom niet goed verdeeld is. Je bent té afhankelijk van aandelen. Een goede portefeuille bevat 3 zaken:

  • Een verzekering tegen korte termijn turbulentie
  • De mogelijkheid om je welvaart te behouden
  • De mogelijkheid om je welvaart te verhogen

# 7. Verkoop niet in paniek

De pijn van de dalende aandelenkoersen is voor sommige mensen zo onhoudbaar dat ze in paniek op de ‘Verkoop Alles’-knop duwen. De pijn verdwijnt, … maar je geld ook. Hoe moeilijk het ook is, je kan geen deel uitmaken van het herstel als je niet in de markt zit. Nogmaals, overloop een voor een je aandelen. Heeft de aandelencrash geen vat op jouw bedrijven, kan je zelfs overwegen om bij te kopen wanneer de koersen dalen.

# 8. Verminder de risico’s

Een goede belegger weet niet alleen wanneer hij een aandeel moet kopen, maar ook wanneer hij een aandeel moet verkopen. Wanneer je op voorhand weet aan welke voorwaarde of aan welk maximum verlies je de posities in je portefeuille verkoopt, kan je de risico’s op grote verliezen beperken. Een gezonde cashpositie zorgt er ook voor dat de risico’s op een daling verminderen. Veel beleggers onderschatten de kracht van een cashpositie.

# 9. Mediteer

Grote succesvolle beleggers mediteren om hun gedachte weer op orde te krijgen. Dit geeft hen het psychologische voordeel om doordachte beslissingen te nemen.

# 10. Investeer

In plaats van in paniek te schieten op korte termijn is het beter om de focus te leggen op opportuniteiten die zich voordoen op lange termijn. Aandelen goedkoop kopen en later duur verkopen: een sell-off is het perfecte startpunt. Rijke beleggers slaan hun slag niet wanneer aandelen stijgen, ze slaan hun slag wanneer aandelen dalen.

Bron: Forbes