Globale chaos De geschiedenis herhaalt zichzelf nooit, maar ze rijmt wel. We denken allemaal dat we in een unieke periode leven. Maar de realiteit is dat we de film al eens gezien hebben, alleen met andere acteurs, andere plotwendingen en nieuwe technologie. In 1997 introduceerden Neil Howe en William Strauss het concept van 4 veranderingen tussen generaties. De veranderingen tussen generaties zijn keerpunten. Na de 4e cyclus begint alles weer opnieuw. De overgang van de 4e naar de 1e cyclus is de meest verontrustende. En die beleven we nu. Volgens de Howe-Strauss tijdlijn bevinden we ons nu in de helft van de 4e cyclus. De wereld bevindt zich dus in een chaos die nog enige tijd kan aanblijven. Globale chaos deel 1

Stijging van gemeenschappen

Valt het jullie ook steeds op dat na tragische gebeurtenissen, zoals de aanslagen in Orlando, Brussel, Parijs, … er steeds wordt gesproken over gemeenschappen? Bevolkingen bestaan steeds meer uit kleinere, hechte gemeenschappen.

Sterke overheid

Steeds meer mensen worden afhankelijk van de overheid. Ze verwachten antwoorden en oplossingen en daar maken de politici graag gebruik van om de macht van de overheden te versterken.

Verschuiving in politieke partijen

Waar ‘alternatieve’ politieke partijen of figuren vroeger eerder een tweederangs rol vervulden, treden ze steeds meer op het voorplan. Denk maar aan Marine Le Pen in Frankrijk, Donald Trump in de VS, Nigel Farage in Groot-Brittannië, …

Introvert buitenlands beleid

Eigen land eerst. Europa is het beste bewijs dat landen steeds meer binnen de eigen grenzen kijken en dan pas naar het buitenland.

Schaalvergroting technologie

Het internet is volwassen aan het worden waarop nieuwe technologieën gebouwd worden zoals virtual reality, the internet of things, blockchain, …

Stijgende inkomensongelijkheid

Het beleid van de centrale banken sinds begin van deze eeuw zorgde ervoor dat de rijken rijker worden en de armen armer. De lage rente treft de spaarders maar is goed voor beleggers. Er komt dan ook steeds meer protest tegen deze ongelijkheid waarbij de rijken meer belast moeten worden.

Financiële bescherming van de zwaksten

In de Verenigde Staten worden de minimumlonen fors opgetrokken onder publieke druk. Ook in Europa is er een inhaalbeweging om de financieel zwaksten extra te beschermen. Globale chaos deel 2

Daling van vruchtbaarheid

De westerse landen kampen met het probleem dat er minder kinderen geboren worden. Hierdoor stijgt het aantal ouderen ten opzichte van de actieve bevolking. Jongeren voelen zich minder voorbereid op ouderschap.

Dalende immigratie

Zowel de Verenigde Staten als Europa kennen periodes van enorme immigratie en er worden steeds meer maatregelen genomen om deze in te perken.

Dalende criminaliteit

Criminaliteit zal er altijd zijn, maar in vergelijking met vorige decennia zit de criminaliteit in een dalende lijn.

Sterkere familie

De jongere generatie trouwt minder snel en krijgt minder snel kinderen, maar dat is juist omdat ze het goed willen doen. Ze willen een sterke familie of ze beginnen er niet aan. Jongere generaties zijn ook veel meer bezig met hun kinderen.

Een praktische cultuur

Ook hier zien we de hand van de jongeren, alles wordt veel gemakkelijker: denk Amazon, Bol.com, Uber, Airbnb. Jongeren verkiezen ook ‘fast fashion’ zoals Zara of H&M boven de oudere monumentale modemerken.

Herontdekken van normen

In de 4e cyclus worden ook waarden en normen terug ingevoerd.

Overbeschermend ouderschap

Kinderen kregen vroeger veel meer vrijheid. Door de opmars van criminaliteit in de vorige cyclus worden we overbeschermend ten opzichte van onze kinderen. Het is onmogelijk om in te beelden dat de vrijheid van vroeger nog ooit terug komt.

Het ergste moet nog komen

Het is angstaanjagend om te zien hoe de structuur van Neil Howe en William Strauss klopt. De vraag is dan ook hoe lang dit nog kan duren. Volgens Howe zitten we nog maar in de helft van de 4e cyclus. Afgaande op vorige overgangen, moet spijtig genoeg het ergste nog komen de komende jaren. Het goede nieuws is dat we nog tijd hebben om ons aan te passen.