Roman Abramovic Rusland telt veel van ’s werelds miljardairs. Ze vergaarden hun fortuinen vooral in de metaal-, olie- en bankindustrie. Sommigen mengen zich ook in de sportwereld. Wie zijn ze? Wat doen ze? En hoeveel zijn ze waard? Business Insider stelde een rangschikking op met de 15 rijkste Russen op basis van de Forbes lijst der miljardairs. Deze 15 Russen zijn ongelofelijk rijk:

# 15. Alexei Kuzmichev

Fortuin: $6,7 miljard Alexei Kuzmichev controleert een gigantische investeringsfirma Alfa Group samen met Mikhail Fridman (nummer 2 op de lijst) en German Khan (nummer 10). Hij is medeoprichter van Ruslands grootste private banking instituut, Alfa Bank.

# 13. Mikhail Prokhorov

Fortuin: $7,6 miljard Mikhail Prokhorov is eigenaar van een NBA basketbal team Brooklyn Nets en is eigenaar van het stadion Barclays Centre. Hij vergaarde ook miljarden via zijn investering in Norilsk Nickel. In 2012 was hij nog tegenstander van Poetin in de race voor het presidentschap.

# 13. Roman Abramovich

Fortuin: $7,6 miljard Abramovich is vooral bekend voor zijn voetbalclub Chelsea, maar hij verdiende zijn brood eerst met investeringen in bedrijven uit de staal- en mijnindustrie waaronder opnieuw Norilsk Nickel.

# 12. Dmitry Rybolovlev

Fortuin: $7,7 miljard Dmitry Rybolovlev is een dokter die rijk werd nadat hij een investeringsfonds begon en bestuurslid werd van het Russische kalium meststof bedrijf Uralkali in 1995.

# 11. Andrey Melnichenko

Fortuin: $8,2 miljard Andrey Melnichenko verdiende zijn fortuin aan de MDM Bank waarvan hij medeoprichter is. Hij bezit ook aandelen van meststof bedrijf Eurochem, steenkoolbedrijf SUEK en energiebedrijf SGK.

# 10. German Khan

Fortuin: $ 8,7 miljard Khan is voormalig bestuurder bij oliegroep TNK-BP en investeringsgigant Alfa Group.

# 9. Vagit Alekperov

Fortuin: $8,9 miljard Vagit Alekperov is een oliemagnaat als CEO van Ruslands grootste oliebedrijf Lukoil.

# 8. Vladimir Lisin

Fortuin: $9,3 miljard Lisin is een selfmade miljardair die begon als een arbeider in een staalfabriek en eindigde met een meerderheidsaandeel in het staalbedrijf Novolipetsk dat Ruslands belangrijkste bron is van metaal.

# 7. Viktor Vekselberg

Fortuin: $10,5 miljard Viktor Vekselberg werd geboren in Oekraïne en werd miljardair door zijn 50% belang in oliebedrijf TNK-BP te verkopen. Hij bezit momenteel nog aandelen van een Zwitsers staalbedrijf, een Italiaans softwarebedrijf, Octo Telematic, een Cypriotische bank, …

# 6. Alexey Mordashov

Fortuin: $10,6 miljard Alexey Mordashov was 19 jaar CEO van staalbedrijf Severstal. In 2015 trad hij af als CEO maar hij is nog altijd de grootste aandeelhouder.

# 5. Gennady Timchenko

Fortuin: $11,4 miljard Gennady Timchenko is een olie- en gastycoon. Zijn welvaart komt van energie trading gigant Guvnor Group waarvan hij medeoprichter wass en verkocht in 2014.

# 4. Vladimir Potanin

Fortuin: $12,1 miljard Ook Vladimir Potanin verdiende veel geld aan Norilsk Nickel waarvan hij een belangrijke aandeelhouder was. Hij richtte ook het conglomeraat Interros op in 1990.

# 3. Alisher Usmanov

Fortuin: $12,5 miljard Alisher Usmanov werd door Forbes in 2015 uitgeroepen tot een van de machtigste mannen ter wereld. Hij investeerde in verschillende bedrijven zoals ijzer- en staalbedrijf Metalloinvest, mobiele telefonie met MegaFon, nieuwskrant Kommersant en voetbalclub Arsenal.

# 2. Mikhail Fridman

Fortuin: $13,3 miljard Mikhail Fridman haalde heel zijn vermogen uit de gigantische investeringsfirma Alfa Group zoals 2 anderen uit deze lijst.

# 1. Leonid Mickelson

Fortuin: $14,4 miljard Naast de rijkste Rus is Leonid Mickelson ook de 60e rijkste man ter wereld. Deze ondernemer haalde zijn miljarden uit gas- en petrochemiebedrijf Sibur en gasbedrijf Novatek, waar hij CEO en hoofdaandeelhouder is.