toekomstige miljonairs

Slim Beleggen heeft niet alleen als doel het beste beleggingsadvies te bezorgen, maar ook om mensen te leren omgaan met geld. Onderstaande leren we niet op school, nochtans is het een van de belangrijkste dingen in het leven. Deze 16 tips leren jou slimmer omgaan met je geld.

De ene tip is al gemakkelijker toe te passen dan de andere. De ene tip is voor ene nuttig en de andere tip voor de andere. Maar door deze tips toe te passen, zullen je persoonlijke financiën er een groot stuk op vooruit gaan.

-1. Een hoog salaris maakt je niet automatisch rijk. Een laag salaris maakt je niet automatisch arm. Je netto vermogen bepaalt of je rijk wordt of arm. Je netto vermogen zijn je inkomsten min je uitgaven, dat is wat telt. Het belangrijkste is wat je kan sparen/beleggen van je hoog of laag inkomen.

-2. Betaal jezelf eerst. De beste beslissing die je kan nemen om iedere maand geld te sparen, is jezelf ook te betalen vóór je het geld uitgeeft aan iets anders.

-3. Vermijd schulden op je Visa/MasterCard. Gebruik een kredietkaart enkel voor kosten die je dezelfde maand nog kan terugbetalen.

-4. Leef naar je eigen mogelijkheden, niet boven je stand. De enige manier om vooruit te geraken, is door minder geld uit te geven dan je verdient.

-5. De grootste kost in je leven is de rentekost op je hypothecaire lening en/of je autolening. Zorg dat deze kosten zo laag mogelijk liggen.

Falen is een opportuniteit

-6. Je moet weten waar je geld naartoe gaat in plaats dat je jezelf afvraagt waar je geld gebleven is. Enkel met een budget kan je in het oog houden wat belangrijk is en welke kosten je achterwege kan laten.

-7. Automatiseer zoveel mogelijk. Verlies geen kostbare tijd en betalingen, overschrijvingen, … die automatisch kunnen.

-8. Beperk je grote kosten. Je leest vaak hoe je geld kan besparen door kleine dingen te laten vallen: neem zelf lunch mee iedere dag, drink thuis al voor je op stap gaat, … maar de echte, grote besparingen liggen bij de grote kosten.

-9. Spaar voor een noodfonds. Bijna iedereen krijgt wel eens te maken met onverwachte kosten. Zonder appeltje voor de dorst kom je onvermijdelijk in de problemen die nog lang kunnen aanslepen.

-10. Bescherm je vermogen met verzekeringen. Net als bij punt 9 kunnen verzekeringen ook helpen om te voorkomen dat bepaalde gebeurtenissen een groot gat slaan in je budget. Verzekeringen zorgen voor bescherming.

-11. Spaar ieder jaar een beetje meer. Het doel moet zijn zo veel mogelijk te sparen, maar daar kan je klein mee beginnen. Spaar bijvoorbeeld 5% van je inkomen en verhoog dat bedrag ieder jaar met 1%. Je zal het verschil niet merken, behalve op je spaarrekening.

Betaal jezelf eerst

-12. Praat over geld. Het is voor velen nog een taboe, maar praten over geld helpt. Zoek hulp, praat met je partner, … laat financiële problemen niet aan de grondslag liggen van een desastreus einde. Er is altijd een oplossing.

-13. Spullen kopen maakt je echt niet gelukkig. De aankoop van materiële goederen wekt enkel op korte termijn geluk op.

-14. Lees! Je komt alleen veel te weten over geld, rijkdom, beleggen en persoonlijke financiën door er veel over te lezen.

-15. Verdien meer geld. Er zijn 2 manieren om je netto vermogen te laten groeien: meer geld verdienen of minder kosten maken. Minder kosten maken heeft maar een beperkt neerwaarts potentieel, meer verdienen geeft je eindeloos veel mogelijkheden.

-16. Denk niet aan pensioen, maar aan financiële onafhankelijkheid. Het doel moet niet zijn om je pensioen te halen met zoveel mogelijk geld. Het doel moet zijn om je financiële zorgen meer te maken.

Bron: MarketWatch