War on goud

Heb jij al goud? Deze landen wel. De goudprijs werkt in 2016 rustig aan zijn wederopstanding. Het onzekere economische en politieke klimaat zorgt ervoor dat goud terug in de mode komt. Alles komt terug, van witte sokken tot goud. Zakenbank UBS zei zelfs recent nog dat goud in een nieuwe fase zit.

Welke landen profiteren nu van deze hernieuwde interesse? Om te zien welke landen het meest profiteren, kunnen we kijken naar de goudvoorraad van overheden en centrale banken. Sinds de financiële crisis staakten de westerse landen met de verkoop van goud en hebben vooral groeilanden hun goudvoorraad uitgebreid.

Dit zijn de 17 landen met de grootste goudvoorraad ter wereld.

# 17. Spanje

Ondanks de vele financiële problemen die het land teistert de laatste jaren, blijft Spanje vasthouden aan zijn goudvoorraad van 281,6 ton.

# 16. Libanon

Libanon heeft 24% van zijn buitenlandse valutareserves in goud op zijn balans staan. De goudvoorraad bedraagt vandaag 286,8 ton.

# 15. Groot-Brittannië

Onder het leiderschap van Gordon Brown verkocht Groot-Brittannië een groot deel van zijn goudvoorraad op het dieptepunt van de goudprijs. Nu blijft er nog 310,3 ton over.

# 14. Saoedi-Arabië

Het land van het zwarte goud bezit ook geel goud. Het bedraagt slechts 2,3% van hun valutareserves maar is toch goed voor een kluis van 322,9 ton.

# 13. Portugal

Portugal is nog zo’n land dat door een zware financiële crisis gaat maar nog geen gram goud heeft verkocht. Het heeft nog altijd zo’n 382,5 ton.

# 12. Taiwan

Misschien minder bekend bij het grote publiek, maar Taiwan bezit nochtans een goudvoorraad van 422,7 ton.

# 11. Turkije

Turkije ondergaat momenteel ook woelige tijden met een mislukte staatsgreep en het land dat evolueert van democratie naar dictatuur. Erdogan zal maar graag de baas blijven over de goudreserve van 474,4 ton.

# 10. India

De inwoners van India zelf zijn dol op goud aangezien de 1,25 miljard inwoners zo ongeveer het meeste ervan kopen t.o.v. andere landen. Zo ook de Bank of India. Het heeft 557,8 ton aan goud opgeslagen.

# 9. Nederland

Met 612,5 ton aan goud staat Nederland op de negende plek. Dat is zoveel dat men nu op zoek is naar nieuwe kluizen om alles veilig op te kunnen bergen. Bovendien wil Nederland het goud dat in de Verenigde Staten is opgeslagen weer terug halen.

# 8. Japan

Japan is de op twee na grootste economie van de wereld en staat met zijn goudvoorraden op de achtste plek. Dat moet ook wel, omdat er tegenwicht moet worden geboden aan de enorme monetaire verruimingen van de afgelopen jaren. De BOJ bezit ruim 765,2 ton.

# 7. Zwitserland

Zwitserland staat bekend om zijn goede horloges en uiteraard het bankgeheim. Maar het heeft tevens de op zes na grootste goudvoorraad ter wereld. Op 1.040 ton staat de weegschaal. Dit heeft een historische achtergrond, aangezien het land vanwege haar neutraliteit tijdens de Tweede Wereldoorlog als episch centrum van de goudhandel fungeerde.

# 6. Rusland

Alleen al in 2015 voegde Rusland voor meer dan 206 ton aan goud toe in de kluis. Dit had onder andere te maken met de verslechterende verhoudingen met het Westen. Om de aankopen te bekostigen verkocht Rusland Amerikaans staatspapier. Momenteel bezit Rusland 1498,7 ton aan goud.

# 5. China

Voor het eerst sinds 2009 publiceerde China vanaf 2015 maandelijks de fluctuaties in goudbezittingen. Omdat de lokale munteenheid Renminbi steeds belangrijker wordt op de financiële markten, bestaat er steeds meer noodzaak voor extra goudvoorraden. China is dus nog lang niet klaar met kopen. Voorlopig staat de balans op 1.823,3 ton.

# 4. Frankrijk

In tegenstelling tot veel andere landen heeft Frankrijk de laatste jaren niet veel goud verkocht. Marine Le Pen wil zelf al het goud dat Frankrijk elders heeft opgeslagen terug het land in laten invoeren. In Frankrijk ligt voor in totaal 2.435,8 aan goud opgeslagen.

# 3. Italië

Bij de goudvoorraad van Italië speelt ECB directeur Marion Draghi een belangrijke rol. Naar eigen zeggen is goud een vorm van veiligheid. Italië heeft 2.451,8 ton aan goud in de kluizen opgeslagen.

# 2. Duitsland

Net als Nederland wil Duitsland buitenlands gestald goud terug naar het vaderland halen. Het land bezit 3.378,2 ton aan goud.

# 1. Verenigde Staten

De onbetwiste nummer één is de Verenigde Staten. Het land heeft meer goud in bezit dan de nummers twee, drie en vier tezamen: 8.133,5 ton. Bron: Business Insider

5 redenen waarom je NU goudmijnaandelen moet kopen

  • Sinds 2016 zitten goudmijnaandelen in een nieuwe stierenmarkt!
  • De vorige stierenmarkt in goudmijnaandelen duurde 1.142 dagen. Vandaag zijn we maar 400 dagen ver.
  • De vorige stierenmarkt ging +1.355%, vandaag staan we ‘slechts’ 120% hoger.
  • MAAR: Goudmijnaandelen waren nog nooit zo goedkoop.
  • DUS: Goudmijnaandelen staan voor hun grootste stijging ooit!

Wacht géén dag langer om goudmijnaandelen te kopen: LEES MEER