Goud Fine Gold

De goudprijs kende een fantastische eerste jaarhelft maar verliest de laatste dagen wat van zijn mojo. Na maanden van stilte hoor je dan opnieuw de ene na de andere analist zijn visie verkondigen. De ene ziet een verdere daling, de andere ziet een koopkans. 2 minder bekende grafieken geven een inzicht wat de toekomst kan brengen.

De eerste grafiek betreft de correlatie – of het verband – tussen de goudprijs en de 10-jarige rente op Amerikaans staatspapier, de US Treasury. Bloomberg Intelligence analist Michael McDonough zegt dat de goudprijs een sterk verband vertoont met de langetermijnrente in de VS.

Met andere woorden, wanneer de US Treasury 10Y stijgt, daalt de goudprijs en vice versa. Momenteel staat de US Treasury rond 1,70%. Dit zou volgens McDonough een goudprijs inhouden rond $1.270.

Correlatie goudprijs US 10Y

Online beleggen in fysiek goud en zilver

De 2e grafiek is de relatie tussen de 10-jarige rente op Amerikaans staatspapier en de verwachte renteverhogingen door de Federal Reserve. McDonough zegt dat de 10-jarige rente niet veel hinder ondervindt van een enkele renteverhoging, maar het is wel gevoelig aan een cyclus van renteverhogingen.

De eerste renteverhoging dateerde van vorig jaar december en analisten gaan uit van een 2e renteverhoging dit jaar in december. Maar in plaats van de effectieve renteverhoging kijken beleggers vooral naar het aantal toekomstige renteverhogingen.

Wanneer de markt verwacht dat de Federal Reserve in 2017 meermaals de rente zal optrekken, zal dit wel een effect hebben op de 10-jarige US Treasury.

Correlatie US 10Y renteverhogingen Fed

Kortom: de goudprijs beweegt op basis van de 10-jarige rentevoet van het Amerikaans staatspapier. En de 10-jarige rentevoet beweegt op basis van de snelheid waarmee de Federal Reserve de rente zal optrekken. Dat zijn de 2 factoren die beleggers in goud dus goed in het oog moeten houden.

Bron: Bloomberg

De goudmijnsector staat nog altijd 60% onder hun piek

Terwijl de meeste activa zoals traditionele aandelen of obligaties dicht of nabij hun hoogste niveau ooit staan, blijven goudmijnaandelen naar historisch maatstaven bijzonder goedkoop. Wie op zoek is naar een contraire belegging, kan goudmijnaandelen niet langer negeren.

Het beste moet namelijk nog komen!

U leest hier waarom goudmijnaandelen gemakkelijk kunnen verdubbelen!