De bankensector heeft de Covid-19 crisis tot nu toe relatief ongeschonden doorstaan. Toch zijn de problemen nog niet helemaal van de baan. Volgens Piyush Gupta – CEO van DBS, de grootste bank van Singapore – zijn de toenemende wanbetalingen en de ultra-lage rentevoeten de twee grootste risico’s voor banken in 2021.

De massale steun van overheden over de hele wereld heeft de economische schade van de pandemie opgevangen en verzacht. Hierdoor is echter ook de grootte van de problemen waar bedrijven en gezinnen mee kampen gemaskeerd.

Wanneer de steunmaatregelen worden afgebouwd zullen de werkelijke problemen volgens Gupta komen bovendrijven en duidelijk worden.

Het is niet de eerste keer dat Gupta waarschuwt voor een wereldwijde stijging van het aantal wanbetalingen. Hij zei wel dat DBS, zoals de meeste banken, in de afgelopen maanden zijn reserves heeft verhoogd in afwachting van de potentiële kredietverliezen.

Gupta stelt:

Het aantal wanbetalingen zal toenemen. Het is afwachten of de aangelegde reserves zullen volstaan.

Positieve ontwikkelingen

De CEO verklaarde ook dat banken zullen blijven worstelen met het verhogen van hun kredietmarges, aangezien de rentetarieven naar verwachting voor een lange periode laag zullen blijven.

Een sterke economische opleving en een afkoeling van de spanningen tussen de Verenigde Staten en China zouden wel kunnen helpen om de risico’s te compenseren.

Gupta benadrukte ook dat de bedrijfsactiviteiten in de Noord-Aziatische economieën als China, Zuid-Korea en Taiwan bijna terug op het niveau staan van voor de Covid-19 pandemie. Wanneer andere landen dit voorbeeld kunnen volgen, zou de pandemie snel achter ons kunnen liggen.

Piyush Gupta besluit:

Als de spanningen tussen de VS en China afnemen, zou dit de markten kunnen kalmeren.

Bron: CNBC

Foto: iStock