aandelen verkopen

Bij Slim Beleggen behouden we altijd een focus op lange termijn. Maar dat betekent niet dat er geen redenen zijn om een aandeel te verkopen. Er zijn verschillende redenen waarom beleggers aandelen verkopen, sommige zijn goed en anderen zijn slecht.

Heb jij een verkoopplan of maak jij de klassieke fouten?

Verkoop 1: De reden van aankoop is niet meer geldig

Net zo belangrijk als dat je een goede reden hebt om een aandeel te kopen, is het minstens even belangrijk om te weten om welke reden je het aandeel zou verkopen. Wanneer je bijvoorbeeld een aandeel koopt omdat de je verwacht dat het bedrijf 15% per jaar gaat groeien terwijl het maar 10% per jaar groeit, kan dat een reden zijn om te verkopen. Wanneer een bedrijf een kwartaal niet aan je verwachtingen voldoet, is dat niet onmiddellijk een reden om te verkopen. Maar wanneer zich een patroon vormt van opeenvolgende telleurstellingen, moet je niet bij de pakken blijven zitten.

Verkopen omdat de reden van aankoop niet meer geldig is? GOED!

Verkoop 2: Overname

De overname van een bedrijf kan ook een reden zijn om een aandeel te verkopen. De overname van LinkedIn door Microsoft is daar een mooi voorbeeld van. Microsoft bood een premie van 50% en lanceerde een overnamebod van $196. Momenteel noteert het aandeel LinkedIn rond $191. Er ligt dus nog een klein rendement voor het oprapen van 2,6% maar veel meer zal het aandeel niet meer bewegen. Je zou dus kunnen verkopen en je winst gebruiken om een ander aandeel te kopen.

LinkedIn overname

Verkopen na een overname? GOED!

Verkoop 3: Verkopen omdat je iets moet doen

Beleggers hebben altijd de neiging om iets te moeten doen. Ze willen een aandeel kopen omdat het gedaald is. Of ze willen een aandeel verkopen omdat het gestegen is. Maar beide acties kunnen verkeerd zijn. Wie bijvoorbeeld Amazon in 2014 verkocht omdat het aandeel 28% daalde, zal het zich beklaagd hebben dat het aandeel in 2015 zo’n 120% is gestegen. Maar wie Amazon vorig jaar verkocht na zo’n stijging, zal het zich ook beklaagd hebben aangezien het aandeel dit jaar op nieuwe records noteert.

Verkopen omdat een aandeel daalt of stijgt? FOUT!

Verkoop 4: Emotionele beslissingen

Veel beleggers reageren emotioneel op bepaalde nieuwsberichten. Dit zorgt voor paniek en paniek is nooit een goede raadgever. Wanneer het nieuws bekend raakt, is de impact ervan meestal al in de koers verrekend. Op lange termijn zit er dan heel dikwijls een herstel in.

Verkopen op basis van korte termijn emoties? FOUT!

Bron: Fool.com