Nautilus' floating base

Het beursgenoteerde Nautilus Minerals is een van de eerste bedrijven ter wereld die experimenteerde met mijnbouw onder water. In 2019 wil het de eerste goud-, zilver- en kopermijn ter wereld openen voor de kust van Papua Nieuw Guinea, … midden in de oceaan.

De wereld verbruikt meer grondstoffen dan het momenteel kan delven uit de grond. Wanneer de vraag groter is dan het aanbod, gaan bedrijven vaak op zoek naar alternatieven. Een onderaanbod kan namelijk nooit lang blijven duren. Stijgende prijzen is vaak het gevolg waardoor alternatieve ontginningen interessant worden.

Dit heeft ervoor gezorgd dat mijnbouwbedrijven naast traditionele gebieden rijk aan grondstoffen ook zijn gaan kijken naar andere plaatsen zoals externe planeten of de bodem van de zee. Onderwatergebieden zijn namelijk rijk aan koper, nikkel, kobalt en in mindere mate goud, zilver en platina.

An auxiliary cutter

Volgens Michael Johnston, CEO of Nautilus, zijn er meer grondstoffen te vinden onder water dan boven water. Technologische vooruitgang zorgt er nu voor dat bedrijven deze rijke delen van de aarde kunnen ontginnen.

Het International Seabed Authority (ISA) reguleert gebieden van de oceaan die buiten nationale jurisdicties liggen. Volgens Michael Lodge van ISA zijn deze gebieden superrijk aan grondstoffen van hoge kwaliteit. Er werden ondertussen al een 20-tal licenties afgeleverd om dergelijke gebieden te ontginnen. Er zouden letterlijk nog voor 1.000-en jaren grondstoffen verborgen liggen, aldus Lodge.

Volgens Nautilus zou het Solwara 1 project in Papua Nieuw Guinea 10 keer meer koper bezitten dan hun projecten aan land. Met een ‘grade’ van 7% zit er ook veel meer grondstof in de rotsen dan gemiddeld 0,6% aan land. Solwara 1 zou ook 20 gram goud per ton kunnen ontginnen tegenover 6 gram aan land.

De wereld heeft grotendeels de grootste projecten aan land al gevonden, de toekomst van de mijnbouw bevindt zich meer dan waarschijnlijk onder water. De zeeën zijn al decennia lang een aantrekkingskracht geweest voor mijnbouwbedrijven, maar recente technologie maakt het nu pas mogelijk om deze enorme gebieden te ontginnen.

Foto’s: Nautilus Minerals Inc.

Bron: Seeker

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>