De wereld zal in 2020 voor het eerst een piek in jeugd bereiken omdat er meer mensen van 65 jaar zullen zijn dan kinderen van jonger dan 5 jaar. Deze tendens op het vlak van demografie biedt kansen voor sectoren die op ouderdom mikken.
Demografie op zijn kop
“We leven in het midden van de meest markante transitie op het vlak van demografie ooit,” schrijft Bank of America Merrill Lynch. Doordat mensen langer en langer leven en de vruchtbaarheidscijfers wereldwijd terugvallen, zullen we voor het eerst in de geschiedenis een piek in de jeugd bereiken. Zoals u kunt zien hieronder zal de lijn van mensen boven de leeftijd van 65 in 2020 voor het eerst de lijn van kinderen jonger dan 5 jaar kruisen. En daarna gaat het razendsnel: tegen 2050 zal 7% van de wereldbevolking jonger zijn dan 5 jaar en al 16% ouder dan 65. Aangezien de levensverwachting tegen 2050 tot 77,1 stijgt, betekent dit dat er dan 2,1 miljard mensen boven de 60 jaar zullen zijn tegenover 901 miljoen vandaag. 80% van die ouderen zullen nota bene in de opkomende landen wonen.
Long oud, short jeugd
De ratio mensen tussen 18 en 65 jaar, die kunnen werken dus, tegenover gepensioneerden gaat dan ook van 8:1 vandaag terugvallen tot 4:1 tegen 2050. En volgens Bank of America zijn regeringen totaal niet voorbereid op deze “demografische tsnunami”. Daarbij komt nog dat hoe ouder de bevolking wordt, hoe meer er wordt gespaard. De spaarquote gaat omhoog en de investeringen dalen. Bank of America Merrill Lynch schrijft dat de private sector een zeer belangrijke rol zal spelen in deze demografische overgang. De toename van ouderen zal gezondheidszorg, financials (aangezien mensen meer zullen sparen) en de producenten van consumentengoederen (gezien ouderen almaar meer uitgaven om hun oude dag aangenamer te maken) fors ondersteunen. In deze sectoren zal er de komende decennia ongetwijfeld onafgebroken groei te rapen zijn.