stijging goudprijs Edelmetalen goud en zilver hebben het beste kwartaal in 30 jaar achter de rug, goud- en zilvermijnen hadden de sterkste rally in jaren. En dit lijkt nog maar het begin te zijn want van een terugval is amper sprake. Wie wacht op een correctie om in te stappen, kan daar mogelijk nog lang wachten. Veel beleggers wachten op een terugval van de goud- en zilverprijs om in te stappen. Dit was de laatste jaren steeds een goede tactiek in de berenmarkt. Maar de kans is groot dat we het einde van de berenmarkt hebben gezien en dat beide edelmetalen nu in een stierenmarkt zitten. En dan veranderen de regels. Niets gaat in een rechte lijn omhoog, zelfs niet wanneer het meest verguisde actief uit een diep dal kruipt. Maar goud en zilver weigeren om veel van hun winst prijs te geven.

Kleine en korte correcties

In februari daalde de goudprijs van $1.250 tot $1.200, een daling van 4% die slechts 1 week duurde, daarna ging goud verder op zijn elan tot $1.272 op 10 maart. Daarna volgende een nieuwe mini-correctie waarbij de prijs daalde tot $1.215, een daling van 4,4% die uiteindelijk 3 weken duurde. Op 11 april stond de goudprijs terug boven $1.250. Recent zagen we opnieuw een 3-daagse daling tot $1.227, een opstoot tot boven $1.250 gevolgd door een kleine daling tot $1.232 vorige week vrijdag. Na de Fed-meeting van april stond de goudprijs opnieuw vlot boven $1.250. Dit is een heel ander verhaal dan we gewoon waren de laatste jaren, de zwakke handen hebben met de staart tussen de benen het toneel verlaten. Nu blijven enkel nog de sterke partijen over.

Wie verkoopt er nog goud?

Centrale banken zijn al jaren koper van goud, oosterse centrale banken kopen immense hoeveelheden om hun goudvoorraad te verhogen terwijl westerse centrale banken hun goud niet meer verkopen. Beleggers verkopen hun goud ook niet meer en hedge funds zien momentum en staan aan de ‘long’-kant wat edelmetalen betreft. Nu Deutsche Bank op heterdaad werd betrapt en heeft aangegeven andere banken erbij te lappen, lijkt de bankenwereld de handdoek in de ring te gooien om de goudprijs kunstmatig te drukken. En moesten de banken alsnog een achterpoortje vinden om de prijs te manipuleren, zal dit onmiddellijk opvallen aangezien China nu zijn eigen systeem heeft om fysiek goud en goud futures te verhandelen. Wanneer de prijs te veel zou afwijken, gaat er direct een belletje rinkelen.

Hoe ver kan de stijging goudprijs gaan?

Als dit effectief het begin is van een nieuwe stierenmarkt, dan stelt de stijging van 20% niet veel voor. Tussen 2001 en maart 2008 steeg de goudprijs met 295% of x4. De stierenmarkt van oktober 2008 tot april 2011 gaf beleggers een mooie rit van $681 tot $1.577 met een winst van 132% of x2,3. Als we er even van uit gaan dat de bodem van de laatste correctie $1.050 was dan lijkt afgaande op de vorige 2 stierenmarkten een winst van 200% of x3 niet onwaarschijnlijk. Dit geeft een target van $3.000 in de komende jaren. Er is uiteraard geen garantie, maar onmogelijk is het zeker niet. Het heeft dan ook totaal geen nut om te wachten op de volgende correctie, een correctie die er mogelijk niet komt of pas wanneer de goudprijs veel hoger staat als vandaag.