De globale obligatierentevoeten staan op het laagste niveau in 500 jaar. $10 biljoen aan obligaties noteren aan een negatieve rentevoet. Zwitserland leent negatief tot 30 jaar! Dit is een bijzonder gevaarlijke situatie die ooit zal ontploffen, zegt dé obligatiespecialist Bill Gross. De Britse overheid gaf recent een nieuwe obligatie uit aan de laagste rentevoet sinds 1694! Volgens Goldman Sachs zal een stijging van 1% van de globale obligatierentevoeten een verlies betekenen van $1 biljoen. Dit is een groter verlies dan het totaal van de Financiële crisis. Vergeet ook niet dat de globale rentevoeten 3 keer meer moeten stijgen om terug op het niveau van het historisch gemiddelde te komen. Gezien de nog steeds precaire situatie van het westerse banksysteem, kunnen de gevolgen dan ook desastreus zijn. Met deze risico’s is het interessant om enkele alternatieven te overwegen voor je spaargeld op de spaarrekening. Een diepere analyse van deze materie vind je in Het Spaargeld Rapport.
# 1. Cash geld
Niets zo gemakkelijk en toegankelijk als cash geld. Cash geld is volledig veilig van een ineenstorting van het banksysteem. Het betekent ook dat je bank je geld niet kan verspelen met een of andere constructie om toch nog maar wat rendement te vinden. Je geld kan ook niet geblokkeerd worden door de overheid.
# 2. Edelmetalen
Cash geld is vooral een verzekering tegen een precair banksysteem, edelmetalen zijn een perfecte verzekering tegen een precair monetair systeem. Wanneer centrale banken de controle verliezen of overheidsobligaties waardeloos eindigen omdat niemand ze kan terugbetalen, heb je edelmetalen nodig zoals goud en zilver. Goud en zilver zijn al eeuwen geld over heel de wereld en dat zal ook zo blijven.
# 3. Zeer waardevolle bedrijven
Hoe groot een nieuwe crisis ook zal zijn, er zijn altijd bedrijven die goederen/diensten maken die we altijd nodig zullen hebben. Denk bijvoorbeeld aan voedsel, drinken, beveiliging,… m.a.w. de basisbehoeften van een mens. Sterke bedrijven, met een uitmuntend management en een competitief voordeel zullen eender welke crisis overleven en meestal er nog beter van worden ook aangezien de concurrentie verdwijnt. Zelfs in tijden van inflatie, kunnen deze bedrijven hun prijzen verhogen waardoor de winsten meestijgen. Dit kan een zeer waardevolle cash flow opleveren aangezien deze bedrijven heel dikwijls een dividend uitkeren waarbij dat dividend ook zal stijgen met inflatie.