student-849825_1280

Voor een rijkelijk financieel leven moet je niet iedere dag bezig zijn met je financiën. Meestal kan je gewoon ‘cruise control’ opzetten en doorgaan met je leven. Maar er zijn belangrijke keerpunten wanneer het nodig is om even financieel advies in te winnen en  enkele belangrijke beslissingen te nemen.

We bespreken de 3 belangrijkste jaren van je financiële leven. Wat je moet doen op die momenten is zeer belangrijk en je kan dat niet uitstellen, anders kan je in de problemen komen. Dit is het eenvoudigste maar belangrijkste financieel advies dat je kan krijgen.

Leeftijd: 25 jaar – Beginnen sparen

Wanneer je direct van de schoolbanken komt, kan sparen nogal moeilijk zijn. Maar eens 25 heb je normaal gezien een leuke job en word je financieel en psychologisch volwassen. Dit is het moment dat je moet gaan sparen. Wie nu leert wat sparen is, zal daar de rest van zijn leven voordeel uit halen. Je kan desnoods klein beginnen, bijvoorbeeld 10% van je inkomen. Daarna kan je proberen op regelmatige tijdstippen dit lichtjes te verhogen. Kleine hapjes uit je budget voel je niet direct, maar het heeft op lange termijn wel een enorme impact.

Leeftijd: 45 jaar – Maximale spaarcapaciteit

Rond de leeftijd van 45 jaar zit je aan je maximum salaris. Voor mannen ligt dit rond 48 en voor vrouwen rond 39. Je hebt waarschijnlijk ook minder arbeidsjaren meer voor je dan achter je. Sparen voor je pensioen wordt dus een topprioriteit. Er zijn tegenwoordig allerhande berekeningsmodellen op het internet te vinden waar je kan becijferen hoeveel geld je nodig zal hebben tijdens je pensioen. Dan kan je ineens zien hoeveel je nog moet sparen.

Leeftijd: 60 jaar – Pensioen

Vanaf de leeftijd van 60 jaar kan je stilaan op pensioen gaan. Hier is het belangrijk om in het oog te houden of je financieel wel klaar bent om op pensioen te gaan. Zal je overheidspensioen nog stijgen als je een paar jaar langer werkt? Heb je voldoende geld gespaard om het verlies aan inkomen voldoende te compenseren?

Denk er ook aan dat niet alleen je inkomsten zullen dalen, maar waarschijnlijk zullen je kosten ook gaan stijgen: je hebt meer tijd om geld op te maken en de kans is groot dat je gezondheid er op achteruit gaat. Ben je financieel veilig genoeg om nog 20-30 jaar te leven? Je wil niet in armoede de mooiste jaren van je leven beleven.