Groei China

De groei in China vertraagt dan wel, ze ligt nog steeds vele malen hoger dan in de westerse wereld. Voor veel beleggers zijn Chinese aandelen echter een beetje een ver-van-mijn-bed-show. Dit weerhoudt veel beleggers ervan – ten onrechte – te beleggen in Chinese aandelen. Maar je kan ook via westerse bedrijven profiteren van de opmars van China.

Jim Rogers zei laatst nog dat hij blijft geloven in China. Men gelooft nooit dat de wereld zal veranderen. Maar wanneer we 15 jaar terug in de tijd kijken, ziet de wereld er altijd totaal anders uit. En de 21e eeuw zal de eeuw worden van China. Als je als belegger iets niet wilt missen, dan zijn het die aandelen die profiteren van de groei in China. Deze 3 Amerikaanse aandelen zullen de komende jaren/Decennia veel profijt halen uit China.

# 1. Under Armour

De internationale omzet van het sportmerk steeg afgelopen kwartaal met 68% op jaarbasis tot $150 miljoen. Dit is nog altijd maar 15% van de totale omzet. China speelt een bijzonder belangrijke rol in de internationale expansie van Under Armour. CEO Kevin Plank vindt China zelfs cruciaal voor de globale groeistrategie van het bedrijf. E-commerce omzet in China steeg dit jaar al 157%. Eind dit jaar zal het sportmerk 150 nieuwe winkels geopend hebben buiten de Verenigde Staten, het merendeel in China. Veel buitenlandse bedrijven bijten hun tanden stuk in China, maar UA slaagt er tot op heden bijzonder goed in een voet aan de grond te krijgen. Dit komt omdat de Chinezen Under Armour vooral zien als een superieur sportmerk – “The professional brand”, aldus Plank.

#2. IBM

IBM is al actief in China sinds 1934. In 1936 vestigde IBM een hoofdkwartier in Shanghai en in 1939 was het klant van de Chinese centrale bank, de Bank of China en verschillende andere grote organisaties. In 1979 installeerde IBM er als eerste een computersysteem in het land. Nu zet IBM vooral in op de server-CPU markt. In een poging weerwerk te bieden aan Intel lanceerde IBM in 2013 de OpenPOWER foundation, samen met Alphabet en Nvidia. Door derden toe te laten, krijgt IBM toegang tot de snelgroeiende Chinese servermarkt. De geschiedenis in het land en de realistische strategie maken dat IBM zal profiteren van de hoge groei in China.

# 3. General Motors

Veel westerse autofabrikanten hebben een band aan de grond in China. Maar bij weinigen loopt het zo op wieltjes als bij General Motors. Enkel Volkswagen heeft een bijna gelijkaardige aanwezigheid in China. GM verkoopt soms zelfs meer auto’s en vrachtwagens dan Volkswagen. In 2015 verkocht General Motors via zijn Chinese joint venture 3,6 miljoen voertuigen, dat zijn er 500.000 meer dan in de Verenigde Staten. In augustus lag de verkoop opnieuw 8% hoger dan vorig jaar. GM heeft de capaciteit, het netwerk van dealers, de productmix, de lokale partners en de expertise om nog lange tijd een belangrijke rol te spelen op de Chinese automarkt. Tot nu toe kopen Chinezen vooral goedkopere modellen. Maar naarmate de Chinezen rijker worden, zullen ze duurdere wagens aanschaffen. Op termijn kan de Chinese tak dan even winstgevend worden als de Amerikaanse.

Bron: Fool

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER