Gelukkig op pensioen Je pensioen is met nog 30 of 40 jaar ver weg, dus je moet er niet van wakker liggen, niet? Verkeerd! Dit is juist het beste moment om er iets aan te doen. Nu kleine stapjes zetten kan immers een immens verschil maken om later met een mooi kapitaal te genieten van je welverdiende rust. Het beste moment om werk te maken van een rijkelijk pensioen is wanneer je nog jong bent. Wat moeten jongeren dan vooral doen?

# 1. Gebruik de tijd in je voordeel

Aangezien je inkomsten waarschijnlijk nog aan de lage kant zijn, lijkt het niet de moeite om te investeren. Maar dan vergeet je dat je van een klein bedrag een grote som kan maken wanneer je voldoende tijd neemt. En dat is juist het kostbaarste bezit dat jongeren hebben: tijd. Een investering van €1.000 op je 25e brengt na 40 jaar aan een gemiddelde opbrengst van 10% per jaar al €45.000 op. Wanneer je ieder jaar €1.000 investeert, loopt dat bedrag naar je pensioenleeftijd toe al aardig op.

# 2. Ontwikkel goede dagelijkse gewoontes

Het is niet alleen belangrijk om zo vroeg mogelijk je geld te investeren voor je pensioen, het is ook belangrijk om dit te blijven doen. Dit betekent dat je budget in orde moet zijn – no matter what -, dat je minder moet uitgeven dan je verdient. De beste manier om te berekenen of je budget in orde is, is door je netto vermogen te bereken. Dat is het allerbelangrijkste getal. En een budget in orde betekent ook dat je veel beter voor iets spaart dan dat je moet lenen, ook bij deze lage rentevoeten.

# 3. Jij bepaalt je eigen pensioen

Het is nog 30 of 40 jaar in de toekomst en het is onmogelijk om te weten wat er nog allemaal gaat gebeuren, maar uiteindelijk bepaal je zelf hoe comfortabel je het zal hebben. Tijdig investeren en goede dagelijkse gewoontes verhogen de manier waarop jij je rustige jaren kan doorbrengen. Je moet van het leven genieten, maar je mag niet vergeten dat je na je actieve carrière een heel andere financiële toestand zal kennen: waarschijnlijk minder inkomsten en hogere uitgaven. Daar moet je je tijdig op voorbereiden, om te beginnen … NU!