Warren Buffett Berkshire Hathaway Warren Buffett is met zijn beleggingsvehikel Berkshire Hathaway een toonvoorbeeld van The American Dream. Maar Berkshire staat er vandaag niet zomaar. Buffett en zijn rechterhand Charlie Munger beheren het fonds met ijzeren discipline. Er zijn dan ook 3 dingen die ze nooit zouden doen.

# 1. Berkshire Hathaway opbreken

Volgens Buffett zelf is Berkshire Hathaway het ideale bedrijf en is er 0% kans dat het opgebroken zal worden. Er zijn volgens de grootmeesters dan ook ontzettend veel voordelen aan het business model, onder andere op het gebied van belastingen. Zo zei Warren Buffett in zijn brief aan de aandeelhouders van 2014 dat het graag de winst van cash cow See’s Candies zou willen gebruiken om See’s Candies zelf uit te breiden. Maar die plannen behaalden niet het gewenste resultaat. Nu kan Berkshire deze winsten gebruiken om andere bedrijven uit te bouwen. Terwijl de meeste bedrijven schulden moet aangaan om te groeien, kan Berkshire Hathaway het geld van 60 bedrijven gebruiken op de plaatsen waar het het beste rendeert. En via de structuur van het bedrijf moet het daar geen belastingen op betalen.

# 2. Wakker liggen van macro-economie

Buffett wil niet alleen Berkshire in zijn geheel behouden, hij wil er zelfs nog bedrijven aan toevoegen. Zijn beslissing om bedrijven te kopen zullen nooit gebaseerd zijn op macro-economische factoren. Volgens het Orakel van Omaha is het moeilijk om de toekomst van de economie te voorspellen en daarom is dat nutteloos. “Ieder bedrijf dat een econoom in dienst heeft, heeft er een te veel”, aldus Buffett. Zo kocht hij in 2009 een spoorwegmaatschappij midden de zwaarste economische crisis in decennia. Vandaag is BNSF goed voor 20% van het netto inkomen van Berkshire Hathaway. Spoorwegmaatschappijen hebben dan ook een competitief voordeel dat ze waarschijnlijk nog decennia lang zullen behouden.

# 3. Berkshire Hathaway behandelen als zijn bedrijf

Buffett denkt steeds in functie van de aandeelhouders. Op 50 jaar tijd bouwde hij samen met Charlie Munger het bedrijf om van een textielbedrijf naar een conglomeraat van $300 miljard. En toch nemen ze nog altijd de beslissingen in het voordeel van de aandeelhouders en niet van zichzelf. Buffett zelf heeft 34% van alle stemrechten in handen, veruit het meeste, en kan in principe doen wat hij wil. Maar dat doet hij niet, en dat maakt dat Berkshire Hathaway een van de meest indrukwekkende bedrijven ter wereld is. Bron: Time