Huis kopen zonder lening

Bijna iedereen leent geld bij de bank om een huis te kopen. Dit is niet alleen een heel kostelijke onderneming wanneer je naar de volledige looptijd kijkt, maar er zijn ook voorwaarden aan verbonden. Met een serieuze inspanning kan je echter ook een huis kopen zonder daarvoor te lenen.

Een hypothecaire lening is niet de enige manier om een huis te kopen.

# 1. Leef van 1 inkomen

De meeste koppels hebben 2 inkomens. Wanneer je goedkoop kan wonen en kan leven van 1 inkomen, kan je 100% van het andere inkomen sparen. Zo kan je op een paar jaar tijd de kostprijs van een huis bij elkaar sparen.

Stel dat het 2e inkomen zo’n €30.000 per jaar bedraagt, dan heb je na 5 à 7 jaar voldoende geld gespaard (inclusief opbrengst uit sparen/beleggen) om een huis te kopen. Dit vereist natuurlijk wel de nodige discipline.

# 2. Verkoop je huis en koop een ander

Wil je kleiner gaan wonen? Of leef je in een buurt die toch wat te duur is? Je kan je huis verkopen en met de opbrengst/winst een ander huis kopen. Dit kan natuurlijk alleen maar wanneer je verhuist naar goedkopere gebieden of naar een kleiner huis.

# 3. Zoek een investeerder

Ben je op zoek naar een huis als investering en niet om erin te wonen, dan kan je op zoek gaan naar een investeerder. Een investeerder kan dan bijvoorbeeld de aankoop van de woning voor zijn rekening nemen terwijl jij het huis opknapt en waardevoller maakt. Daarna kan het huis opnieuw verkocht worden en kan je de winst delen.

Bron: Time Money