3 manieren om rijk te worden Om rijk te worden, heb je 3 dingen nodig en er zijn 3 manieren om het te bereiken. Wat je nodig hebt zijn kennis, hard werken en – heel belangrijk – een plan. Rijk worden is niet gemakkelijk, maar er zijn 3 manieren die bewezen hebben de grootste slaagkans te bieden, op voorwaarde dat je tijd, moeite en doorzettingsvermogen gebruikt. Wie 2 van de 3 manieren omarmt, verhoogt natuurlijk de kans enorm om echt rijk te worden. Het is allemaal mogelijk en behoorlijk simpel, je moet het gewoon doen.

Manier 1: Sparen

Geld sparen en van het leven genieten

1.1 Sparen is een bijzonder belangrijke manier om rijk te worden. Wie geld spaart kan zijn geld voor hem/haar laten werken. Hoewel sparen de gemakkelijkste manier is om veel geld bij elkaar te krijgen, is het de moeilijkste opdracht. Sparen impliceert nu eenmaal dat je minder moet uitgeven dan je verdient. 1.2 De beste manier om minder uit te geven dan je verdient is door te werken met een budget. Met een budget weet je waar je geld naartoe gaat in plaats dat je jezelf afvraagt waar het gebleven is. Een budget brengt je kosten in kaart waardoor je kan gaan besparen op onnodige kosten. 1.3 Een belangrijke manier om te besparen op onnodige kosten is door een onderscheid te maken tussen wat jij ‘wilt’ en wat jij ‘nodig hebt’. Kosten die jij ‘wilt’ kan je schrappen, kosten die je ‘nodig hebt’ kan je proberen te verlagen door bijvoorbeeld een goedkopere energieleverancier of verzekeringsmaatschappij te vinden. 1.4 Eens je een budget hebt en je kosten onder controle hebt gekregen, moet je een noodfonds aanleggen. Dit noodfonds is essentieel om onverwachte financiële kosten op te vangen. Een noodfonds is een buffer zodat je niet in problemen komt bij de eerste de beste financiële tegenslag.

Manier 2: Beleggen

Succesvol beleggen

2.1 Begrijp de basis van beleggen. Beleggen moet saai zijn, zegt Georges Soros. De meeste zoeken echter de actie op en verliezen de basis uit het oog. Door bij de basis te blijven, kan je ervoor zorgen dat je geld stelselmatig meer opbrengt en dat je de risico’s mijdt. 2.2 Leer over fondsen en ETF’s. Fondsen en ETF’s bieden beleggers de mogelijkheid om interessante combinaties te maken tussen aandelen, obligaties, vastgoed, … Ze bieden een waaier aan mogelijkheden, leer erover, doe voldoende onderzoek voor je beslist te investeren. 2.3 De sleutel tot succesvol beleggen is regelmatig beleggen. Aandelen en indices gaan nu eenmaal op en neer. Als je iedere maand geld spendeert aan de aandelenmarkt gaat de waarde van je portefeuille mee omhoog wanneer de koersen stijgen én kan je meer aandelen kopen wanneer de koersen dalen. 2.4 Begin zo vroeg mogelijk. Wil je echt rijk worden met beleggen dan moet je er zo vroeg mogelijk mee beginnen. De kracht van samengestelde interest is fenomenaal zolang het de tijd krijgt om te doen wat het moet doen: veel geld verdienen. Hoe langer je geld voor jou werkt, hoe meer het opbrengt.

Manier 3: Investeer in jezelf

Rijk worden kan je leren

3.1 Een investering in jezelf brengt altijd het meeste op. Hoe hoger je diploma, hoe meer kennis, … hoe meer geld je kan verdienen. Geld besparen is maar een kant van de medaille om meer te kunnen investeren, meer geld verdienen is de andere kant. 3.2 Blijf leren om je competenties en je salaris te verhogen. De beste manier om steeds meer geld te verdienen is door te blijven leren. Je kan op vele vlakken evolueren: kennis, leiderschap, sociale vaardigheden, … zorg dat je een waardevolle schakel blijft door beter te blijven dan de rest.