Wil jij ook beter beleggen? Dan wordt het tijd om eens naar de 3 verrassende gewoontes te kijken van slimme beleggers. De grootste vijand van een belegger is hijzelf. Maar het is niet omdat andere beleggers zwakke resultaten behalen dat jij dat ook moet doen.
De aandelenmarkt stijgt gemiddeld zo’n 7% à 9% per jaar. De gemiddelde particuliere belegger haalt echter maar een rendement van gemiddeld 2% per jaar. Dat enorme verschil komt omdat veel gewone beleggers proberen de markt te ‘timen’. En dan maak je fouten.
Welke gewoontes hebben de slimme beleggers waardoor ze die fouten niet maken?
#1. Weet wat je moet doen wanneer de aandelenmarkt daalt
Het hoofd koel houden wanneer de aandelenmarkten stijgen, is eenvoudig. Maar langetermijnbeleggers worden al te vaak kortetermijntraders wanneer de koersen zuidwaarts duiken. En dat is de ideale formule voor een rampzalig rendement.
Wie het hoofd koel kan houden en voldoende cash achter de hand houdt, kan tijdens correcties op regelmatige tijdstippen bijkopen. Met dergelijke strategie wordt ’je mindset’ immuun voor zwakke periodes. Wanneer de markt stijgt, geniet je van kapitaalwinst. Wanneer de markt daalt, geniet je ervan dat je meer aandelen kan kopen aan een lagere prijs.
<< Volg de modelportefeuille van Slim Beleggen >>
# 2. Ze kijken niet iedere dag naar hun portefeuille
Een slimme belegger kijkt niet iedere dag naar zijn portefeuille … of hij ligt niet wakker van de dagelijkse koersbewegingen. Al te vaak worden beleggers nerveus wanneer de koersen een paar procenten dalen, ook al kopen ze met de intentie om de aandelen voor lange tijd bij te houden.
Beleggers die al te vaak naar hun portefeuille kijken, worden negatief beïnvloed door de dagelijkse bewegingen van de aandelenmarkt. Bij grote neerwaartse bewegingen wordt de paniek te groot en verkopen ze, dikwijls op het verkeerde moment. Slimme beleggers kopen voor de lange termijn en dan moet je niet iedere dag naar je portefeuille kijken.
# 3. Ze maken het niet te moeilijk
Een van de belangrijkste dingen in het leven is om het niet te moeilijk te maken. Dat geldt ook voor beleggers. Hoe moeilijker, hoe meer kans dat het verkeerd afloopt. Maar let wel op, er is een verschil tussen gemakkelijk en eenvoudig.
Beleggen is niet eenvoudig, het is hard werken. Maar hoe moeilijker je het maakt, hoe meer werk je moet doen en hoe groter de kans op fouten.
Bron: Fool