Warren Buffett Berkshire Hathaway

Er zijn maar weinig gratis dingen zo waardevol als de brieven die Warren Buffett ieder jaar schrijft aan de aandeelhouders van Berkshire Hathaway. En dit jaar was geen uitzondering. Naast de prestatie van zijn eigen bedrijf geeft Buffett ook ieder jaar bijzonder waardevolle lessen mee voor beleggers.

In principe zijn de brieven aan de aandeelhouders van Berkshire Hathaway verplicht leesvoer voor iedereen die beleggen serieus neemt. Maar aangezien de brief zo’n 30 pagina’s lang is, hebben we het belangrijkste advies van Warren Buffett op een rij gezet.

Gratis Gids: Het leven van een miljardair: Warren Buffett

# 1. Paniek op de aandelenmarkt

Steeds meer bekende beleggers, bijvoorbeeld Ray Dalio en Seth Klarman, waarschuwen voor een stevige correctie van de aandelenmarkt. Buffett is het daar mee eens … en ook niet. Hij raadt niet aan om schrik te krijgen van correcties, maar om er gebruik van te maken.

Niemand weet wanneer de volgende forse correctie zal plaatsvinden. Het is nutteloos op zoek te gaan naar het risico, het risico zal de markt vinden. In die periode moet je 2 zaken onthouden zegt Buffett; 1) Wijdverspreide angst is de vriend van iedere belegger. 2) Je eigen angst is jouw grootste vijand.

# 2. De inkoop van eigen aandelen

De laatste jaren kopen steeds meer bedrijven hun eigen aandelen terug in. Hierdoor moet de winst verdeeld worden onder een kleiner aantal aandelen waardoor de waarde per aandeel stijgt. Er komt veel kritiek dat bedrijven liever eigen aandelen kopen dan investeren.

Voor Buffett is de inkoop van eigen aandelen geen probleem, zolang het gebeurt aan een redelijke prijs. Wanneer bedrijven hun eigen veel te dure aandelen inkopen, vernietigen ze aandeelhouderswaarde in plaats van er te creëren.

# 3. Competitief voordeel

Een competitief voordeel is een cruciaal onderdeel van sterke bedrijven. Het stelt deze bedrijven in staat om hun marktaandeel en winst te laten groeien ten koste van andere bedrijven en zo superieure rendementen boeken voor de aandeelhouders.

Vooral een lage kostenbasis is een bijzonder sterk competitief voordeel. Buffett geeft het voorbeeld van Geico, een autoverzekeraar. Geico heeft een zeer lage kostenstructuur waardoor andere verzekeraars niet aan hun prijzen kunnen. Op die manier groeit het marktaandeel jaar na jaar, van 2,5% in 1995 toen Berkshire Hathaway de controle verkreeg tot 12% nu.

# 4. Beleggen op lange termijn

In 2003 was Wal-Mart de grootste fout die Buffett ooit had gemaakt in zijn carrière. Niet dat hij het aandeel had gekocht, maar dat hij niet meer van het aandeel had gekocht. Hij kocht 100 miljoen aandelen aan gemiddeld $23 per stuk. Begin 2016 was deze positie nog steeds $6 miljard waard.

Maar nu heeft Berkshire Hathaway alles verkocht van Wal-Mart. Beleggers vragen zich af of Buffett daarom nog steeds aandelen koopt om ‘voor altijd’ bij te houden. Buffett refereert nu naar de ‘voor altijd’-periode als enkel voor zijn niet-beursgenoteerde posities. Voor beursgenoteerde participaties is de beleggen op lange termijn … zo lang mogelijk.

Bron: Fool