Wanneer je er niet in slaagt geld te verdienen in je slaap, zal je werken tot je sterft. Veel mensen dromen ervan om duizenden euro’s te verdienen. Veel mensen dromen ervan om geld te verdienen in hun slaap. Met de juiste dividendaandelen kan je beide bereiken.

Beleggen in dividendaandelen met een hoge kwaliteit, is iets dat iedereen kan (en zou moeten) doen. Deze bedrijven betalen op regelmatige tijdstippen (meestal per kwartaal) hun dividend uit. Zo verdien je dus geld in je slaap. Met de juiste aandelen wordt de uitbetaling steeds groter, zo verdien je op termijn duizenden euro’s. Een belangrijk onderdeel is uiteraard de juiste bedrijven kopen.

De juiste bedrijven betalen niet alleen een aantrekkelijk dividend, ze betalen ook ieder jaar (of soms ieder kwartaal) een hoger dividend. Die combinatie is natuurlijk niet dik bezaaid.

Waar moet je nu op letten om de juiste dividendaandelen te vinden?

# 1. Heeft het bedrijf prijskracht?

Prijskracht wil zeggen dat je als bedrijf zelf de prijs van je product kan bepalen, zonder dat het nadelige gevolgen heeft voor je omzet. Dit vindt men typisch terug bij bedrijven met een sterk competitief voordeel, in een mature markt met weinig groei en weinig concurrentie. Deze bedrijven genereren een aanzienlijke cash flow en hebben weinig tot geen opportuniteiten om dit geld in te investeren. Ze laten het dus met plezier terugvloeien naar de aandeelhouders. Inflatie heeft geen grip op hun business model zodat ze hun prijzen – en dus het dividend – mee kunnen verhogen met inflatie.

# 2. Is het een cash cow?

De prijskracht is maar een onderdeel dat belangrijk is. Veel geld genereren is het begin, de kosten en uitgaven onder controle houden, is het vervolg. Een dividend is enkel houdbaar zolang het bedrijf ook de uitgaven kan beperken. Dit geeft een gigantische hefboom op de cash flow. Je moet dus niet enkel naar het inkomen kijken, maar ook naar de cash flow. Cash flow uit operaties min kapitaaluitgaven is de vrije cash flow. Dat geld kan gebruikt worden voor investeringen, inkoop van eigen aandelen en het dividend.

# 3. Heeft het bedrijf een reputatie?

Bedrijven met een reputatie van een (hoger) dividend te betalen, willen die reputatie ook hoog houden. Bedrijven die al 25 jaar of meer hun dividend jaarlijks verhogen, worden dividend aristocraten genoemd. Eens die titel in bezit, wil men daar niet meer vanaf. Deze bedrijven worden dan ook opgenomen in bepaalde indexen. Eens men faalt het dividendbeleid vol te houden, valt men uit die index. En dat is iets dat geen enkele manager op zijn CV wil hebben staan. De reputatie is dikwijls een voorname reden om het aandeel te kopen voor veel beleggers.

# 4. Betaal niet teveel

Dividendaandelen zijn bijzonder populair de laatste jaren. De reden is uiteraard niet ver te zoeken: de erbarmelijke rendementen op spaargeld en obligaties. Het gevaar is er dan ook dat je een overgewaardeerd dividendaandeel koopt waardoor de winst van het dividend teniet gedaan wordt door het verlies aan kapitaal.