Tieners

Opgroeien als tiener is niet eenvoudig. Naast het dagelijkse huiswerk, de ontwikkeling van het lichaam en het sociale leven, is er ook nog zoiets als het financiƫle plaatje dat steeds belangrijker wordt. Tieners worden blootgesteld aan enorme verleidingen bij vrienden of door reclame. Je zoon of dochter financieel begeleiden is in deze periode bijzonder belangrijk.

Zo kan je je tiener helpen om controle te krijgen over zijn/haar budget. Het goede voorbeeld geven is al een goed begin. Daarna kan je ook nog deze geld tips toepassen.

# 1. Praat over hun doelen

Een goed gesprek kan wonderen doen. Waar wil je zoon/dochter voor sparen? Wil hij/zij een (nieuwe) iPhone, of op reis gaan? Of wil je kind gewoon sparen voor later? Ontdek waar de prioriteiten liggen. Daarna kan je samen een plan opstellen om de doelen te bereiken. Dit motiveert om later ook meer te sparen.

# 2. Gebruik een spaarpot

Een bankrekening is zo abstract. Een spaarpot is veel meer visueel. Met een spaarpot kan je kind veel beter zien hoeveel hij/zij spaart. Laat ze een deel van hun inkomsten sparen. Hebben ze geen inkomsten, laat ze dan klusjes doen waarvoor jij hen betaalt. Zo leer je spaargedrag en discipline aan.

# 3. Noteer de uitgaven

Geld sparen is ook je uitgaven onder controle houden. Maak een dagboek waarin je tiener alle kosten die hij/zij maakt noteert. Op die manier kan je kind zien waaraan het geld wordt uitgegeven. Hierdoor kan je gemakkelijker bepalen welke uitgaven belangrijk zijn en welke niet.

# 4. Moedig ze aan om geld te verdienen

Voor zo goed als iedere leeftijd zijn er wel klusjes te vinden waar ze geld mee kunnen verdienen. Moedig ze aan om in het huis of buiten het huis klusjes te doen om geld te verdienen. Vanaf een bepaalde leeftijd kunnen ze vakantiejobs of weekendjobs beginnen doen. Vanaf het moment dat ze zien dat het geld binnen stroomt, zullen ze er niet meer mee willen stoppen. Begin er dan ook zo vroeg mogelijk aan.

Bron: MarketWatch