Op 26 juni 2012 leek de eurozone in economische chaos te vervallen. Verschillende landen dreigden door de hoge schuldenlast om te vallen en de euro leek in rook te zullen opgaan. ECB-voorzitter Mario Draghi stak daar die dag een stokje voor door op een persconferentie van de ECB te vertellen dat ‘binnen ons mandaat de ECB klaar is om alles uit de kast te halen om de euro te behouden en geloof me, het zal genoeg zijn’. 4 jaar later vraagt fondsbeheerder M&G zich af of hij inderdaad voldoende heeft gedaan? Anthony Doyle van M&G geeft aan dat Draghi heel veel uit de kast heeft gehaald. De ECB heeft haar leidende rentevoet doen zakken van 1 tot 0% en de depositorente van 0,25 tot -0.40%, LTRO-operaties van 1000 miljard euro, inkoop van activa met een totale waarde van 1100 miljard en 54 miljard euro noodhulp aan Griekenland. Het gevolg is dat de balans van de ECB nu op 3200 miljard euro staat (goed voor 131% van het BBP van de eurozone).
Deed ECB genoeg?
Was dit genoeg vraagt M&G zich af? “Als we kijken wat er met het rendement op staatspapier van landen uit de periferie is gebeurd, kunnen we ja antwoorden.” Die hoge premie die in 2012 werd gevraagd is verdwenen zoals u kunt zien hieronder. De extreem hoge rente op Portugees, Spaans, Iers en Italiaanse staatspapier is geslonken als sneeuw voor de zon. In zijn speech van 2012 verwees Draghi naar de toename in risicoaversie: niemand vertrouwde nog de tegenpartij. De CDS-premiums zijn over de jaren heen flink gedaald maar die van financials zijn sinds Q4 van 2014 opnieuw aan het toenemen. Beleggers vragen zich immers af of de financiële sector de enorme aantallen aan slechte kredieten zullen kunnen blijven dragen. Op dit vlak is het werk van Draghi dus nog niet af.
Nog werk aan de winkel
ECB-voorzitter Mario Draghi heeft 4 jaar geleden met zijn speech rust en stabiliteit gebracht in zeer volatiele markten. Een centraal bankier heeft dus toch de kracht en macht om de financiële markten te sturen, onderstreept M&G. Draghi heeft de euro gered die dag (althans voor het ogenblik) en het is gebleken dat de ECB de enige Europese instelling bij machte was om snel, doortastend en met de nodige power te handelen om de Europese economie te ondersteunen. Spijtig genoeg, is er op fiscaal vlak nog niet veel gebeurd. Europe kampt nog steeds met structurele problemen en met uiteenlopende economieën. Europa heeft nog steeds een hoge werkloosheid en een zeer lage inflatie ondanks 4 jaar monetaire impulsen. Het ziet er dus naar uit dat de ECB nog niet alles uit de kast heeft gehaald en dat het werk van Draghi nog niet ten einde is. De markten verwachten alvast extra stappen.