Correctie Amerikaanse aandelen Wanneer het regent in de Verenigde Staten, druppelt het minstens in Europa. De Amerikaanse aandelenmarkt zit al sinds 2009 in een sterke stierenmarkt. Maar de kans op een stevige correctie neemt toe volgens Mauldin Economics. Het is uitzonderlijk dat een aandelenmarkt meer dan 8 jaar verder gaat zonder correctie van meer dan 20%. In 2011 eindigde de correctie op een zucht van de 20% barrière en ook de afgelopen 12 maanden werd er al eens stevig aan de bom geschud. Toch herstelde de indices iedere keer, zelfs wanneer de fundamenten een hogere waardering niet ondersteunen. Nu neemt de kans op een nieuwe, stevige correctie opnieuw toe zeggen de analisten van Mauldin Economics. Er komen presidentsverkiezingen aan in de Verenigde Staten en deze luiden meestal een grote beweging in op de financiële markten. Dit zijn 4 redenen waarom de Amerikaanse aandelenmarkt nu stevig kan corrigeren:

# 1. Nieuwe all-time highs

Voor de tik van afgelopen vrijdag bleven alle indices in de VS rond hun all-time highs noteren. Volgens de ene analist is dit het begin van een nieuwe opwaartse cyclus terwijl de andere het als een laatste stuiptrekking ziet.

# 2. Economische data

Een jaar geleden groeide de Amerikaanse economie nog met 3% op jaarbasis en begon de Federal Reserve de rente te verhogen. In het 2e kwartaal was de economische groei al afgekoeld naar 1,2% en duiden steeds meer signalen op een nieuwe recessie.

# 3. Economische groei in Europa

Zonder Duitsland verkeert Europa nagenoeg in een recessie. De laatste 5 jaar zit de Europese groei vast aan een groeiritme van amper 0,50% op jaarbasis. In het tweede kwartaal was dit nog maar 0,30%. Amerikaanse bedrijven hebben ook een sterke afzetmarkt in Europa nodig.

# 4. Correctie in de groeimarkten

De aandelenmarkten in de groeilanden hebben al een fantastisch rit achter de rug de afgelopen 6 maanden. De meeste indices staan al 20% of meer hoger. Eindigend op 26 augustus stegen deze indices al 7 opeenvolgende weken. Een correctie dringt zich mogelijk op. aandelen groeilanden vs westerse Bron: Mauldin Economics

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER