Geld tips miljonair De jongeren – millennials genoemd, diegene die geboren zijn tussen 1981 en 1996 – hebben het niet gemakkelijk in de nasleep van de financiële crisis. Veel leven er nog bij hun ouders, er is een hoge mate van werkloosheid en een job is niet altijd een carrière. Maar dat wil niet zeggen dat je bij de pakken moet blijven zitten, zeker niet als je onderstaande leest. Dit zijn de geld tips die je absoluut moet kennen, wil je op een dag als miljonair door het leven gaan.

# 1. Denk dat je toekomstige ik op pensioen zal willen gaan

Pensioen armoede Soms denk je wel eens ‘daar zijn ze weer met hun pensioen’. Een pensioen is het laatste waar jongeren aan denken. Maar dat was ook zo met de mensen die nu op pensioen moeten gaan en veel te weinig geld hebben gespaard. Ook zal ook jij op pensioen willen gaan, wanneer je daar niet vroeg genoeg rekening mee gaat houden, zal je veel te weinig geld hebben om dezelfde levensstijl aan te kunnen houden. Wat kan je daar nu aan doen? Beleggen voor later, niet alleen om geld te verdienen op korte termijn maar ook voor je pensioen. Hoe vroeger je begint, hoe meer het opbrengt en hoe dankbaarder je toekomstige ik zal zijn.

# 2. Koop geen huis

Een huis kopen De vastgoedindustrie heeft fantastisch werk geleverd door het idee te laten leven dat een huis de beste investering is die je kan maken in je leven. Maar is dat wel zo? Tussen 1890 en 2012 steeg de waarde van een huis gemiddeld 0,17% per jaar. Enkel door de schuldenbubbel van de laatste decennia konden huizenprijzen sneller stijgen. €5.000 in 1890 was zo in 2012 €6.150 waard. De aandelenmarkt steeg in diezelfde periode gemiddeld 6,27% per jaar. Zo steeg de waarde van €5.000 naar €8 miljoen. Je kan je dus de vraag stellen of een huis wel een goede lange termijn investering is. Natuurlijk kan je niet in een aandelenmarkt wonen, maar het loont steeds de moeite om eens goed de berekening te maken wanneer je een huis koopt. Is het echt voordeliger?

# 3. Maak van beleggen een ‘reden’ in plaats van een ‘maar’

Beleggen in een berenmarkt Vraag het maar eens aan de ouderen, ze zullen bijna allemaal hetzelfde antwoord geven: In de 20-er jaren “Ik zou willen beleggen, maar ik ken er te weinig van.” In de 30-er jaren “Ik zou willen beleggen, maar ik heb nu een huis en kinderen.” In de 40-er jaren “Ik zou willen beleggen, maar de kinderen gaan studeren.” In de 50-er jaren “Shit, ik heb nog niets gespaard voor mijn pensioen.” Je moet beleggen een reden geven in de opbouw van je fortuin in plaats van excuses te verzinnen. Er zijn altijd excuses om het niet te doen en dat is juist de grootste fout die je kan maken.

# 4. Je doel is rijkdom – niet rijk zijn

Niet rijk Je kan rijk zijn wanneer je €250.000 per jaar verdient, €250.000 per jaar uitgeeft en €0 op je rekening hebt staan. Maar je kan ook rijkdom vergaren wanneer je €50.000 per jaar verdient, €30.000 per jaar uitgeeft en €300.000 op je spaarrekening hebt staan. De meeste mensen willen dan ook niet miljonair worden, ze willen een miljoen kunnen uitgeven.