Beginnen Beleggen in Aandelen

Aandelen, obligaties, vastgoed, AEX, BEL-20, opties, berenmarkt, stierenmarkt, … het jargon van een belegger zit vol met woorden die veel mensen niet (willen) begrijpen. Het weerhoudt hen ervan om ook effectief te beleggen. Nochtans moet beleggen niet zo moeilijk zijn. Deze 4 tips gaan jou daarbij helpen.

Warren Buffett, een van de beste beleggers ooit, heeft ooit gezegd dat je geen genie moet zijn om goed te beleggen. Je moet alleen niet zo ‘dom’ zijn om onherstelbare fouten te maken. Beleggen is geen proces waarmee je van de ene op de andere dag rijk gaat worden. Stap voor stap lukt dat wel.

# Stap 1. Leer over beleggen

Hoe kan je nu verwachten ergens goed in te zijn wanneer je er niet over wilt leren? Als beginner moet je veel lezen over beleggen. Er zijn voldoende boeken, e-boeks, cursussen en nieuwsbrieven waar je de essentie van beleggen kan leren.

# Stap 2. Begin met kleine stapjes

De kracht van succesvol beleggen zit hem niet direct in het bedrag waarmee je aandelen gaat kopen. Blijven beleggen is belangrijker dan in een keer alles in te zetten. Begin met kleine stapjes. Naarmate je zelfzekerheid groeit kan je meer en meer gaan beleggen. Uiteindelijk zal je een mooie portefeuille uitbouwen, met de nadruk op bouwen. Wanneer je dan ook nog regelmatig extra geld toestopt, is de trein naar succes helemaal vertrokken.

# Stap 3. Maak jezelf niets wijs

Het is belangrijk om de realiteit onder ogen te zien. Op korte termijn kan er veel gebeuren, ook dingen die je niet verwacht. De aandelenmarkt heeft zelfs de neiging om juist het tegenovergestelde te doen dan wat je verwacht. Maar op lange termijn volgen aandelen steeds de logica. Maak jezelf dan ook niet wijs dat jij de aandelenmarkt kan verslaan op korte termijn, het is zelden een goede strategie. Leg de focus op de fundamenten en de lange termijn.

# Stap 4. Weet waar je mee bezig bent

Een toevalstreffer kan altijd, maar  gezond verstand is belangrijker. Iedereen kan geld verdienen wanneer de aandelenkoersen stijgen. Maar lang niet iedereen kan zijn winst beschermen wanneer de aandelenkoersen dalen. Wanneer je weet waarmee je bezig bent, kan je foute beslissingen vermijden. Blijf jezelf onderwijzen en blijf vasthouden aan je principes.