Beleg jij al op de aandelenmarkt? Hopelijk wel, de aandelenmarkt is een fantastische plaats om je rijkdom uit te breiden. Maar het kan er natuurlijk ook wel eens fout lopen. Volgens beursexpert Ivan Hoff ligt dat voornamelijk aan 4 redenen, 4 valkuilen waar veel beleggers intrappen.
Veel beleggers kijken met grote ogen naar Georges Soros of Stanley Druckenmiller die met enkele beleggingen miljarden verdienen. Ze denken dat ze dat ook kunnen. Tot de realiteit keihard terugslaat. Zorg ervoor dat een belegging nooit je nachtrust verstoort, dat is een eerste les in beleggen.
Maar volgens Ivan Hoff zijn er nog 4 fouten die beleggers de das om doen.
-1. Je belegt steeds op dezelfde manier in verschillende markten en verwacht hetzelfde resultaat
Maar zo werkt de aandelenmarkt niet. De aandelenmarkt verwisselt vaak van gedaante. Een voorbeeld: een uitbraak van een aandeel/index werkt perfect in een stijgende markt. Maar je verliest geld door in te zetten op een uitbraak in een dalende markt. Er zijn 2 oplossingen: a) verander de aanpak naargelang de situatie – b) wacht tot de situatie terug in jouw voordeel speelt.
-2. Je verwacht dat je altijd juist zit
Zo werkt de aandelenmarkt ook niet. De aandelenmarkt heeft zelfs de neiging om zo veel mogelijk beleggers op het verkeerde been te zetten. (Denk Brexit en Trump). Je kan nooit 100% juist zitten, zelfs niet tijdens een stierenmarkt. Wanneer je 50% juist zit, ben je al goed bezig. Het is dus van groot belang om kleine verliezen niet te laten escaleren naar grote verliezen. Grote verliezen hebben een enorme psychische en financiële impact.
-3. Je verwacht regelmatig winst
De aandelenmarkt is een casino op korte termijn maar een cash machine op lange termijn. Periodes van winst worden afgewisseld met periodes van verlies. 20% van je beleggingen zorgen voor 80% van de winst. Je moet dus de verliezen beperken bij de andere 80%. Maar die 20% zal niet constant voor de winst zorgen, dat gaat met periodes.
-4. Je neemt te grote posities in
De meeste beleggers willen snel rijk worden op de aandelenmarkt. Ze nemen daardoor grote posities in op risicovolle activa. Wanneer het dan mis gaat, en die kans is groot, gaat het ook goed mis. Die brokken vallen dan nog moeilijk te lijmen.
Bron: Ivan Hoff