Beleggen wat je moet weten

Of je nu nieuw bent of een belegger met tientallen jaren ervaring, er zijn zo van die basisregels waar succesvolle beleggers zich maar beter aan houden. Je moet vooral niet denken dat het allemaal vanzelf zal gaan.

Maar wie enkele basisregels in acht neemt, verhoogt zijn kans op succes substantieel.

Niets is gegarandeerd, maar dit komt in de buurt

Er is een oud, Engels gezegde “There ain’t no such thing as a free lunch,”, maar er is een strategie die behoorlijk dicht in de buurt komt: een goede spreiding/diversificatie. Wie 1 aandeel koopt heeft 25% kans om al zijn geld te verliezen. Bij 2 aandelen daalt die kans al tot 6,25% en met 3 aandelen nog maar 1,6%. Maar spreiding is niet alleen belangrijk tussen aandelen, je moet ook spreiden tussen sectoren, landen, munten, … Op die manier verlaag je nog meer het risico. En regel nummer 1 van Warren Buffett is ‘geen geld verliezen’. Dat begint bij een goede spreiding. P.S. Regel nummer 2 is ‘Vergeet nooit regel nummer 1’.

Geduld

Geduld is een mooie deugd, en dit geldt dubbel voor beleggers. Veel mensen beginnen te beleggen omdat ze andere mensen veel geld zien verdienen. Ze zwaaien met een aandeel dat tot in de hemel groeit. Hoewel dit heel aantrekkelijk is, is de werkelijkheid anders. Wanneer het zo simpel was om op het juiste moment het juiste aandeel te kopen, zou iedereen het doen. Om een goede belegger te worden, heb je niet één fantastisch aandeel nodig. Met het nodige geduld kan je doorheen de jaren een prachtige aandelenportefeuille uitbouwen.

Focus op lange termijn

Beginnende beleggers springen op alle nieuws die de markt elke dag te bieden heeft. Ze leggen de focus op bewegingen op korte termijn. Op korte termijn doet de markt echter niet wat je kan verwachten, maar op lange termijn volgen de markten een tastbaar patroon. Deze grafiek zegt in feite alles. Over een periode van 4 maanden is er 1 kans op 3 dat de markt daalt. Over een periode van 5 jaar daalt de kans al naar 1 op 4 en over een periode van 20 jaar is er geen enkele mogelijkheid dat je geld verliest.

Rendement beleggen lange termijn

Belastingen zijn je vriend niet

Ook met beleggen moet je belastingen betalen, spijtig genoeg. In België zullen beleggers het vooral over de speculatietaks hebben, maar er zijn nog veel meer belastingen om rekening mee te houden. Met belastingen betalen maak je niemand blij, enkel de overheid. Probeer het dan ook tot een minimum te beperken.

Verspil geen geld aan kosten

Net als belastingen is het nutteloos om te veel kosten te betalen. De meeste kosten zijn zo laag dat veel beleggers er niet bij stilstaan welke impact dit kan hebben op het rendement. De kosten beperken is echter een belangrijk onderdeel om het rendement te maximaliseren. Stel nu dat je een fonds koopt waarvan de kostprijs 1% op jaarbasis bedraagt. Dit lijkt niet veel. Maar wanneer dat fonds gemiddeld 5% per jaar opbrengt, ben je wel 20% van je rendement kwijt aan kosten. Ook de kosten per aan- en verkooporder lopen na verloop van tijd serieus op voor diegene die veel handelen. Fool