Wat je moet doen om rijk te worden

Het is niet moeilijk om rijk te worden. Je kan rijkdom op verschillende manieren opbouwen. Een daarvan is je eigen bedrijf starten. Helaas is dat maar voor een minderheid weggelegd. Maar dat wil niet zeggen dat de rest gedoemd is om arm te blijven. Er zijn maar 5 dingen die je moet doen en 2 dingen waar je rekening mee moet houden.

Voor diegene die geen eigen bedrijf hebben, is beleggen de meest voor de hand liggende manier om rijk te worden. Over een lange periode kunnen aandelen er namelijk voor zorgen dat je een groot vermogen kan opbouwen.

Maar dan moet je wel 2 dingen juist doen. Veel te weinig mensen maken gebruik van de aandelenmarkt om rijk te worden … of ze doen het verkeerd.

Wie rijk wil worden, moet eerst 5 dingen doen:

-1. Meer geld verdienen dan uitgeven. Je kan enkel beleggen met geld dat je kan missen. Daarvoor moet je geld overhouden op het einde van de maand. Wanneer dat niet het geval is, zal je moeten besparen of meer gaan verdienen.

-2. Laat het geld dat je overhoudt niet wegkwijnen op een spaarrekening. Beleggen staat bij veel mensen nog steeds gelijk aan risico. Maar er zijn ook manieren waarbij je kan beleggen en het risico fors kan verlagen.

-3. Laat het geld voor jou werken. De meeste mensen werken voor geld en vergeten dat geld ook voor hen kan werken. Door middel van dividenden en samengestelde interest zal geld op langere termijn het grootste deel van de welvaartscreatie overnemen.

-4. Naast beleggen moet je ook blijven beleggen. Herinvesteer de opbrengsten van je beleggingen. Investeer op regelmatige tijdstippen extra geld zodat je geen rekening moet houden met de grillen van de beurs. Een bonus? Een financiële meevaller? … denk ook aan de aandelenmarkt en niet alleen aan de nieuwste iPhone.

-5. Leer, informeer, herhaal, perfectioneer.

Eens je gaat beleggen, is het een kwestie van te beleggen op de juiste manier. Veel mensen die de stap nemen naar de aandelenmarkt, maken echter 2 grote fouten waardoor ze geen welvaart creëren maar vernietigen.

# 1. Beleggen is zoals het bezitten van een bedrijf

Wanneer je aandelen koopt, word je aandeelhouder. Gedraag je dan ook als een aandeelhouder. De aandelenmarkt geeft mensen die geen eigen bedrijf oprichten de kans om deel uit te maken van een bedrijf. Toch zien de meeste mensen beleggen als een spel. Je kan als belegger deel uitmaken van de beste bedrijven ter wereld. Denk dan ook zoals een bedrijfsleider, niet als iemand die naar het casino gaat.

# 2. Verkoop de juiste aandelen niet

Je kan in je leven 10 aandelen kopen waarvan er 9 failliet gaan maar toch nog eindigen met een groot vermogen. Veel beleggers verkopen echter de parels in hun portefeuille om de verkeerde redenen:

  • omdat het even wat minder gaat
  • omdat de beurskoers ‘al’ 30% gestegen is
  • omdat er een recessie komt,

Te weinig beleggers genieten van de kansen die de beurs schenkt omdat ze te vroeg afhaken. Te veel beleggers halen te weinig rendement omdat ze constant kopen en verkopen in plaats van de aandelenmarkt het echte werk te laten doen.

Bron: The Balance