Op basis van een gerechtelijk bevel werden deze week 400 pagina’s publiek gemaakt dat diende als een ‘playbook’ voor de studenten van Trump University. Trump University werd in 2005 opgericht als een school waar men kan leren ondernemen in vastgoed zoals Donald Trump. Maar Trump University wordt nu overspoeld met rechtszaken wegens frauduleuze praktijken. Trump University bestaat vandaag niet meer en enkele voormalige managers doen hun verhaal uit de doeken. “We moesten de ouderen en slecht opgeleide mensen hun geld aftroggelen”, zegt Ronald Schnackenberg. Het inschrijvingsgeld was met $35.000 ook een totale rip-off. En de opleiding zelf was ook al helemaal geen succes. Dit zijn 5 domste financiële lessen die ze de studenten leerden op Trump University:
# 1. Maak kredietkaartschulden
Een kredietkaart gebruik je best enkel om kosten te maken die je binnen de maand kan aflossen aangezien de rentevoet op de schulden enorm hoog ligt. Kredietkaartschulden worden aanzien als slechte schulden. Trump University moedigde echter aan om kredietkaartschulden te maken. Zo stond er in het ‘playbook’ dat ze het inschrijvingsgeld konden financieren met een kredietkaart zodat ze maandelijks slechts een klein bedrag moesten betalen. Ook moedigde ze aan om een voorschot van bijvoorbeeld $10.000 te nemen met een kredietkaart als je verwacht dat je $20.000 commissie gaat opstrijken bij een verkoop.
# 2. Leen van je pensioensparen
Wie geld leent of opneemt van zijn pensioenspaarfonds, betaalt daar een aanzienlijke boete op. Dit is in feite een laatste toevluchtsoord. Toch stond er in het ‘playbook’ van Trump University dat men geld kon lenen van het pensioenfonds om vastgoedprojecten te financieren.
# 3. Doe alsof je rijk bent
Rijke mensen blijven rijk omdat ze doen alsof ze arm zijn en arme mensen blijven arm omdat ze doen alsof ze rijk zijn. Op Trump University hebben ze hier blijkbaar nog nooit van gehoord. Daar staat te lezen: “Vind jij het leuk om te zien hoe iedereen rondom je in een mooi huis woont en met een mooie auto rijdt, maar jij niet?”. Doen alsof je rijk bent is het ideale recept voor schulden, stress en ongelukkig zijn.
# 4. Baseer je beslissingen op basis van emoties
Nog een voorbeeld uit het beruchte ‘playbook’: “Vraag niet aan de mensen hoe ze er over denken, vraag aan de mensen hoe ze zich voelen. Mensen kopen emoties en rechtvaardigen die logica.” Dit is vanuit een marketingoogpunt goed gezien, maar het is een ronduit slechte aanpak voor de klant. Emoties zijn voor belangrijke beslissingen nooit een goede raadgever.
# 5. Geld spenderen aan een waardeloze cursus
Trump zei zelf ooit “Soms zijn de beste investeringen diegene die je niet maakt”. Waarschijnlijk bedoelde hij daarmee zijn eigen cursus die $35.000 kostte en een regelrechte schande blijkt te zijn, gezien de vele rechtszaken tegen Trump University en het zwakke financiële advies.