Feestje aandelenmarkt Tijdens de Brexit-crash was Tom Lee een van de weinige analisten die riep dat de daling een enorme kans was om aandelen te kopen. Een week later hebben de indices zo goed als alle verloren terrein goedgemaakt. Wat zegt Tom Lee nu? Tom Lee ziet 5 factoren die aantonen dat aandelen nog verder kunnen blijven stijgen.

# 1. De stierenmarkt heeft al erger meegemaakt dan Brexit

Er zullen nadelige gevolgen zijn aan Brexit maar zoals gewoonlijk wordt de soep niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend. Een recessie van 2% in Groot-Brittannië zorgt voor een daling van het globale BBP met $56 miljard. Dit is evenveel als een daling van de olieprijs met … $1,60.

# 2. Politieke onzekerheid als contra indicator

Politieke onzekerheid staat enorm hoog. Uit het verleden blijkt dat de graad van politieke onzekerheid zoals nu altijd samen viel met het dieptepunt van de aandelenmarkt. Enkel op 30/09/2008 lag de onzekerheid hoger dan vandaag en was dat niet de bodem voor aandelen.

# 3. Big sell-offs – Big rallies

Van de 50 laatste sell-offs bevond de S&P500 zich 16 keer boven het 50-daags of 200-daags gemiddelde. Slechts 9 keer bevond de index zich boven het 50-daags én 200-daags gemiddelde. Na die 9 keren steeg de S&P500 7% gedurende de daaropvolgende 3 maanden. De S&P500 staat nu boven het 50-daags én 200-daags gemiddelde.

# 4. Volatiliteit

De volatiliteitsgraadmeter VIX daalde 39% de laatste 4 handelsdagen. Dit is de 3e grootste daling sinds 1991 en iedere daling met meer dan 30% duidde op een bodem van de indeces.

# 5. Cash staat te wachten aan de zijlijn

Er staat veel meer cash aan de zijlijn te wachten dan de beren aankunnen. Margin debt daalt en staat nu 10% lager dan een jaar geleden. De piek van een markt valt dikwijls samen met een daling van de margin debt met 40%.