De middenklasse is een uitstervend ras. Tegenwoordig word je rijk of arm. Wil je tot de eerste categorie behoren, zal je een aantal financiële fouten niet meer mogen maken. Anders dreig je in de tweede categorie te eindigen. Mensen uit de middenklasse hebben het moeilijk om te overleven, maar daar kan je iets aan doen.

De middenklasse is de drijvende kracht van een economie. Maar het wordt steeds moeilijker om die levensstijl vol te houden. Dat ligt deels aan de huidige maatschappij, maar ook deels hoe ze omgaan met hun geld. Veel middenklassers maken steeds weer dezelfde financiële fouten.

Dit zijn de 5 grootste fouten:

-1. Ze maken te veel schulden

Waarvoor dienen schulden? Een lening heb je in principe maar voor een paar dingen nodig:

In de meeste andere gevallen is het beter om eerst te sparen in plaats van geld te lenen. Wanneer je geld moet lenen, betekent dit dat je het eigenlijk niet kan betalen. Terwijl geld lenen geld kost, zorgt geld sparen dat het geld opbrengt. Vermijd leningen zo veel mogelijk.

-2. Ze hebben geen noodfonds

7 op 10 mensen loopt ooit tegen een zware financiële tegenslag aan. Toch vinden de meeste middenklassers het niet nodig om geld aan de kant te zetten om zo’n tegenslag op te vangen. Het ontbreken van een noodfonds is een groot probleem. Wanneer je geen geld achter de hand houdt, moet je gaan lenen in geval van nood. En dan kan het snel uit de hand lopen.

-3. Ze geven hun pensioen geen opslag wanneer ze dat zelf wel krijgen

Veel middenklassers denken niet aan hun pensioen, maar ze willen hun levensstijl wel verder zetten eens ze mogen stoppen met werken. Bij een loonsverhoging of een financiële meevaller wordt er nooit gedacht om het pensioen ook een extra boost te geven. Wanneer jij meer gaat verdienen, kan je een deel daarvan afstaan aan de verdere opbouw van een noodfonds en/of je pensioen.

-4. Ze passen hun begunstigden niet aan

Een levensverzekering, annuïteiten, … hebben allemaal begunstigde in geval van sterfte. Veel mensen gaan er niet van uit dat ze gaan sterven, en toch gebeurt dat. Na een scheiding of bij familiale ruzies wordt vaak vergeten de begunstigde bij overlijden aan te passen. Zo kan er veel geld in de verkeerde handen terecht komen.

-5. Ze geven te veel geld uit aan dingen die in waarde dalen

Veel middenklassers maken van consumeren hun favoriete hobby. Ze geven graag geld uit aan spullen om indruk te maken op mensen die ze niet kennen. Al die spullen dalen snel in waarde. Je kan beter geld uitgeven aan ervaringen of investeringen. Of je nu een auto koopt van €30.000 of van €10.000, het blijft een transportmiddel dat je van A naar B brengt. Of je nu een smartphone koopt van €600 of een van €100, ze kunnen beide bellen, berichten sturen en een agenda bijhouden.

Bron: BusinessInsider