25324173782_b2f240bd05_b

Warren Buffett, Jeff Bezos en Bill Gates kent iedereen, maar Amancio Ortega loopt niet zo in de spotlight als de andere multimiljardairs. Toch onttroonde de Spanjaard recent Bill Gates als rijkste man ter wereld. Wat is zijn geheim?

Afhankelijk van de bron is Bill Gates of Amancio Ortega de rijkste man ter wereld. Maar of hij nu 1e, 2e of 3e staat, de Spanjaard begon zijn imperium in zijn living met €100 op zak. Met een fortuin van ongeveer $77 miljard, meer dan 7.000 winkels in meer dan 100 landen, weet hij als geen ander wat er nodig is om miljardair te worden. Het succes van Zara en zijn miljarden komen vooral door de volgende principes die Amancio Ortega hanteert:

# 1. Snelheid bepaalt alles

Ortega richtte Zara op in 1975 met de intentie om sneller nieuwe kleren in de rekken te krijgen dan de concurrentie. De strategie van ‘fast fashion’ zorgt ervoor dat Zara 2 keer per week zijn rekken van vernieuwen en dat orders binnen de 48 uur geleverd kunnen worden. Dit is de kern van zijn succes. Terwijl andere modehuizen maanden doen om een nieuwe kledinglijn in de winkel te krijgen, slaagt Zara daar veel sneller in.

# 2. Luister naar de klant

Zara baseert zijn ontwerpen niet op de kledij die wordt getoond in de modeshows. Het bedrijf volgt bloggers en luistert naar zijn klanten. Op die manier kunnen ze steeds de nieuwe trends in kaart brengen … en in de winkel. In zijn aandeelhoudersbrief van 2009 schreef Ortega nog dat ‘de klant altijd het middelpunt van het bedrijf moet zijn.’ De miljardair zit hiermee op dezelfde golflengte als een andere miljardair Jeff Bezos die ooit schreef ‘veel technologiebedrijven kijken meer naar de concurrentie dan naar de klant.’

# 3. Controle over de productieketen

Terwijl andere modehuizen de productie uitbesteden aan lageloonlanden zoals China, maakt Zara de kledingstukken in Spanje, Portugal en Marokko. Hij korter de productieketen, hoe sneller er kan ingegrepen worden op nieuwe trends. Op die manier blijven winkels ook niet met overschotten voorraad zitten.

# 4. Blijf trouw aan je roots

Amancio Ortega zelf komt van een bescheiden komaf. Hij verliet op zijn 14e de school om geld te verdienen. En hij blijft trouw aan zijn bescheiden afkomst. Hij heeft geen groot kantoor, praat nog iedere dag met de ontwerpers en het personeel. Hij eet zijn lunch gewoon in de cafetaria van het bedrijf.

# 5. Blijven innoveren

Om te innoveren moet je niet naar de resultaten uit het verleden kijken. In 2007 zei Ortega: ‘Het ergste dat je kan doen, is tevreden zijn met jezelf’. Succes is nooit een garantie. Hij is nooit tevreden met hetgeen hij bereikt heeft en zal altijd proberen beter te doen. Bron: CNBC