Hoewel de manier waarop we ons geld beheren verandert, blijven de principes hetzelfde. Maar dat zien veel mensen over het hoofd. Omdat ons geld beheren zo ‘gemakkelijk’ is, missen we evidente zaken. Daarom hebben mensen meer dan ooit nood aan een handleiding.
Jean Chatzky richtte daarom Money Rules op, om mensen te begeleiden hun geld goed te beheren. Volgens haar zijn dit 5 geld tips die nooit oud worden.
# 1. Je job is je belangrijkste investering
Vergeet je huis, je pensioenspaarpot, het geld op je bankrekening, … je job is je belangrijkste investering in je portefeuille. Met je job verdien je geld, zonder zou je er geen hebben om te kunnen sparen/investeren. Behandel je job als een investering: weeg risico en opbrengst tegenover elkaar af.
# 2. Meer geld maakt niet altijd meer gelukkig
Met geld kan je geluk kopen, al hangt dat wel af waar je je geld aan uitgeeft. Maar vanaf een bepaald punt, zo’n €70.000 per jaar, brengt meer geld niet meer dagelijks geluk. Met €70.000 per jaar heb je voldoende om in alles te voorzien wat je nodig hebt om gelukkig te zijn. Boven dit bedrag neemt je levensgeluk toe, maar niet je dagelijks geluk.
# 3. Die rijke buren waar je jaloers op bent, hebben waarschijnlijk schulden
Er zijn altijd mensen die graag met hun rijkdom te koop lopen. Hoewel er zullen zijn die er hard voor gewerkt hebben, zullen er ook zijn die de mooie schijn hoog houden en eigenlijk meer schulden hebben dan welvaart. Je ziet nooit het volledige beeld, er is dus geen reden om jaloers te zijn.
# 4. Het is niet omdat iemand je geld wil lenen, dat je het moet aannemen
Dit slaat vooral op schulden via kredietkaarten. Vooral in de Verenigde Staten is dit een echte plaag waar achterstallige schulden oplopen tot boven $1 biljoen. Het is niet omdat je op kosten van de kredietmaatschappij iets kan kopen dat je eigenlijk niet kan betalen, dat je dat ook moet doen.
# 5. De 4 machtigste woorden bij een onderhandeling ‘Kan jij beter doen?’
Zorg ervoor dat je krijgt wat je waard bent. Ken je eigen waarde en de volgende keer dat je van job verandert of voor promotie in aanmerking komt, kan je die kracht uitspelen. Bij de onderhandeling over je loon kan je altijd vragen of er andere partijen zijn die het beter kunnen doen. Uit onderzoek blijkt dat 3 op 4 werkgevers verwacht dat je onderhandelt over je loon, laat je dan ook niet wegsturen met het minimum bod. Bron: Forbes